V državnem zboru danes na izredni seji potrjujejo že šesti sveženj ukrepov, ki jih je vlada pripravila za omilitev posledic epidemije koronavirusa. Poleg ukrepov za pomoč gospodarstvu pa prinaša tudi občutno višje globe za kršenje ukrepov.

Vlada je v predlogu šestega protikoronskega zakona, ki ga bo poslancem danes predstavil premier Janez Janša, predvidela podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa, dlje časa bo mogoče koristiti tudi moratorij na odplačevanje posojil, jamstvena shema za likvidnostna posojila podjetij pa se bo nekoliko preoblikovala.

Med najpomembnejšimi ukrepi, ki jih je predstavil finančni minister Andrej Šircelj, je delno kritje fiksnih stroškov podjetij.

Tudi tokratni protikoronski zakon pa sega na številna področja. V njem so med drugim zapisani bivanje starša z otrokom v bolnišnici, oprostitev DDV za zaščitno in medicinsko opremo, možnost sklica virtualnih skupščin, poenostavitev prijave dela na domu ter dodatki za delo v sivih in rdečih conah, piše STA.

Največje nasprotovanje opozicije je sicer sprožilo občutno zvišanje kazni za kršenje ukrepov povezanih s preprečevanjem nalezljive bolezni v času epidemije.

Po mnenju nekaterih so predvidene globe nesorazmerno visoke v primerjavi z globami na drugih področjih, recimo glede prometne varnosti, pa tudi v primerjavi s tovrstnimi globami v drugih državah.

Kakšne globe predvideva PKP6?

  • Globa za kršitev omejitve zbiranja, ki se trenutno giblje od 400 do 4000 evrov, bi se zvišala na 1000 do 10.000 evrov, kar pomeni, da bi kršitelji plačali kazen v višini ene povprečne plače ali, v primeru najvišje možne kazni, celo v višini skoraj desetih plač;
  • organizator protestov oziroma posameznik, ki organizira zbiranje ljudi na javnih krajih v nasprotju z ukrepi, bi dobil položnico v višini od 1.500 evrov do 15.000 evrov;
  • tudi za tiste, ki javno pozivajo h kršitvi predpisov ali odredb, torej tudi prek medijev ali družbenih omrežij, bi bila kazen v višini 1.500 evrov do 15.000 evrov.

Pričakovati je sicer, da bo prišlo do določenih omilitev predlaganih glob, saj so tudi v SMC izpostavili, da so kazni nesorazmerno visoke.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice