V Dubrovniku že drugi dan poteka vrh držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske 16+1. Po informacijah Mariborinfo se poslovnega foruma udeležuje tudi delegacija SHS Aviation.

Poslovnega foruma se udeležuje okoli tisoč podjetnikov iz sedemnajstih držav. Med njimi je skoraj 400 Kitajcev, forum pa sta odprla hrvaški premier Andrej Plenković in njegov kitajski kolega Li Keqiang.

Po informacijah Mariborinfo se foruma udeležuje tudi delegacija SHS Aviation, ki ima z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor velike načrte.

Poslovneži na forumu razpravljajo o sodelovanju na področjih infrastrukture, investicij, proizvodnje, inovacij, trgovine, turizma in kulture. Med predstavniki devetih slovenskih podjetij je tudi delegacija SHS Aviation.

Sklenitev sporazumov s Kitajsko

Tako kot je običajno pri teh zasedanjih, bo šestnajsterica držav s Kitajsko sklenila vrsto sporazumov. Med njimi bo tudi sporazum o sodelovanju med Inženirsko akademijo Slovenije in industrijsko razvojno cono Nanjing Jiangning High-tech pri vzpostavljanju mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in transformacijskega centra. Predstavniki SID – Slovenske izvozne in razvojne banke bodo podpisali pobudo o sodelovanju medbančnega konzorcija Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope v okviru podpore razvoju malih in srednjih podjetij.

Na Kitajskem si prizadevajo, da bi bila tudi pobuda 16+1 del globalnega kitajskega infrastrukturnega projekta nove svilne poti.

V Budimpešti sklenili sporazum o 660 milijonih za mariborsko letališče

Spomnimo, da je na vrhu leta 2017 v Budimpešti podjetje SHS Aviation z največjim gradbenim podjetjem na svetu – China State Construction Engineering Corporation, podpisalo sporazum o 660 milijonih investicij v mariborsko letališče.

Dogovor se še sicer ni začel uresničevati in je pod velikim vprašajem, saj lastniki mariborskega letališča želijo za izvedbo svojih velikopoteznih napovedi s strani države dobiti 50-letno koncesijo. Zato so tudi odpovedali najemno pogodbo, ki se izteka 15. julija.

A ministrstvo za infrastrukturo bo kot kaže za Letališče Edvarda Rusjana Maribor kmalu razpisalo nov razpis za iskanje najemnika.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Državljan_Klinc (nepreverjen)

Zanimivo. Ko bo počivalšek in ekipa dobil primerno "NAGRADO", bodo pa Kitajci spet super za naše letališče.

Vse je v denarju.

Sirotka (nepreverjen)

Ce bi imeli denar bi naredili kaj z letaliscem, ne pa da so vse bile samo obljube.

Starejše novice