Slika je simbolična.
Dijaki tistih šol, ki so ustrezno pripravljene, bodo samotestiranje na covid-19 doma izvajali že od ponedeljka.

Minister za zdravje Janez Poklukar je po današnjem srečanju s predstavniki dijakov in študentov ter medicinske stroke povedal, da se bo samotestiranje na koronavirus v domačem okolju za dijake ponekod začelo izvajati že v ponedeljek.

Samotestiranju doma so naklonjeni predvsem iz logističnih in zdravstvenih razlogov, saj se je na ta način mogoče izogniti temu, da bi dijak ali učenec, ki je na koronavirus na testu pozitiven, na poti v šolo in pred poukom že prišel v stik z drugimi osebami. 

V ponedeljek bodo s samotestiranjem začele šole, ki so na to ustrezno pripravljene. Poklukar je izpostavil, da priprava nekaj več časa terja v osnovnih šolah, saj je za učence treba pripraviti zanje prilagojena navodila. Učenci tretje triade se bodo tako doma najverjetneje začeli testirati 31. maja ali 7. junija.

Študenti oktobra na fakultete ne bodo šli po hibridnem sistemu

Predsednik študentske organizacije Andrej Pirjevec je v današnji izjavi izpostavil, da naj oktobra za študente cepljenje in samotestiranje ne bi bilo obvezno. Enako velja za uporabo aplikacije  #OstaniZdrav.

Oktobra naj bi se študentje na fakultete po zagotovilih pristojnih ministrstev vrnili v polnem obsegu. Po Pirjevčevih besedah bodo v organizaciji z veseljem pomagali pri informiranju študentov o pomenu ukrepov za preprečevanje koronavirusa, a jih kljub temu veseli, da bo šlo za priporočila, ne pa obvezo. 

Vodja epidemiologov Mario Fafangel je v izjavi ob tem poudaril, da so cepljenje, samotestiranje in uporaba aplikacije #OstaniZdrav »orodja, ki nam lahko povrnejo vzdržen sistem«.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Gate na glavo pa dva svinčnika v nos.

Starejše novice