Pravni strokovnjaki so se na posvetu s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom in vodji poslanskih skupin precej poenotili o vprašanju prenehanja funkcije poslanca Ferenca Horvatha.

Kot menijo, državni zbor trenutno nima zadostne pravne podlage, da bi začel ta postopek in ne bi istočasno obstajala velika verjetnost, da bi ustavno sodišče odločitev razveljavilo, poroča STA.

V izjavi novinarjem je profesor Janez Čebulj pojasnil, da se bo moral državni zbor sam odločiti, kako ravnati v primeru mandata Horvatha, poslanca madžarske narodne skupnosti. Kot še piše STA, so pravni strokovnjaki danes vendarle podali mnenja o tem, ali obstaja zakonska podlaga za postopek oziroma prenehanje mandata ali ne.

Po navedbah Čebulja so si bili strokovnjaki praktično enotni. Njihovo mnenje je, da državni zbor v tem trenutku nima zadostne podlage v katerem koli zakonu, da bi začel postopek o mandatu Horvatha oziroma ugotovil, da mu je mandat prenehal.

Horvath je sicer predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila nezdružljivost njegovih funkcij. 

A pravniki ugotavljajo, da samoupravne narodne skupnosti glede na ustavni položaj ni mogoče enačiti z gospodarsko družbo, javnim zavodom ali javnopravno osebo oziroma ni mogoče enačiti predsednikovanja narodni skupnosti z upravljavsko funkcijo v kakšni drugi instituciji, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Sto pravnikov tisoč različnih mnenj. Ustvarili smo kasto nedotakljivih ,ki v IMENU LJUDSTVA izvajajo teror nad ljudstvom .

zvodnik milan (nepreverjen)

kak vas ovaj Horvat jebe

Starejše novice