Vlada Slovenskemu državnemu holdingu zagotovila denar za odkup deleža Save.

Vlada je danes na dopisni seji Slovenskemu državnemu holdingu zagotovila sredstva za odkup deleža v družbi Sava, ki ga prodaja sklad York.

Osnovni kapital Slovenskega državnega holdinga se bo z dobrih 260 milijonov evrov povečal za 41,6 milijona evrov na nekaj manj kot 302 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za finance.

Država prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi

York je naprodaj ponudil svoj 43,2-odstotni delež v Savi, ki je prek družbe Sava Turizem lastnica objektov na ključnih lokacijah v Portorožu, na Bledu in na severovzhodu Slovenije.

Konec januarja je dogovor o nakupu podpisal z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, vendar ima država možnost uveljaviti predkupno pravico.

Prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe je namreč lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi.

Da namerava vlada za vsoto, ki bo omogočila uveljaviti predkupno pravico za delež Save, dokapitalizirati SDH, je danes ob robu srečanja z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom v Lendavi povedal premier Janez Janša.

Na finančnem ministrstvu so zapisali le, da je namen dokapitalizacije zagotavljanje sredstev Slovenskega državnega holdinga za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem strategije turizma in v povezavi s sprejetim letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.

Čas za uveljavitev predkupne pravice do 3. marca

Ob tem mora Slovenski državni holding v skladu z današnjim sklepom vlade v štirih mesecih po pridobitvi katerekoli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotoviti izvedbo forenzične preiskave poslovanja tako te družbe kot tudi njenih odvisnih družb, in sicer za obdobje desetih let pred nakupom.

Dokapitalizacija se bo izvedla z izdajo največ 24.922 navadnih imenskih nematerializiranih kosovnih delnic po emisijski vrednosti 1669,1704223 evra za delnico.

Znesek v višini 41,6 milijona evrov bo država vplačala v obliki denarnega vložka, je sklenila vlada. Po novem bo država v Slovenskem državnem holdingu imela delež v nominalni vrednosti 301,8 milijona evrov.

Slovenski državni holding in Kapitalska družba imata čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi do 3. marca.

Kapitalska družba ima v Savi približno 28-odstotni delež, Slovenski državni holding pa nekaj manj kot 19-odstotnega. Nadzorni svet Kapitalske družbe sejo o uveljavitvi predkupne pravice nadaljuje danes, nadzorniki Slovenskega državnega holdinga pa naj bi po neuradnih informacijah odločitev sprejeli v petek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice