Tik pred zdajci, ko naj bi Magna začela graditi v Sloveniji, se pojavlja vse več nasprotnikov investicije. Na Štajerski gospodarski zbornici tako z zbiranjem podpisov podpore investiciji pozivajo k prihodu avtomobilskega giganta.

Vloženi pobudi za ustavno presojo zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije se je pred kratkim pojavila še ena protiutež, ki utegne utapljajočo ladjo potegniti navzgor. Govorimo o zbiranju podpisov v prid Magnini investiciji. Dogodek s tem namenom jutri organizira Štajerska gospodarska zbornica, prične pa se pet minut pred dvanajsto uro na Letališču Edvarda Rusjana. A če ustavno sodišče pobudo Bojana Požarja in Francija Matoza spozna za utemeljeno, tovrstno zbiranje podpisov vpliva na končni razplet Magnine zgodbe najverjetneje ne bo imelo.

»Gospodarski temelji so osnova razvoja družbe, zato ne dovolimo, da bi načrtovana investicija Magna postala še ena izgubljena priložnost. Ljudje potrebujejo delo gospodarstvo potrebuje svež kapital, regija potrebuje preboj,« na slednje odgovarjajo v Štajerski gospodarski zbornici.

Pri akciji ŠGZ ne gre za reakcijo na Požarjevo pritožbo

Pod vabilom za zbiranje podpisov podpore Magnini investiciji v občini Hoče - Slivnica sta podpisana direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik in predsednik Roman Glaser. Na vprašanje teže tovrstnih podpisov v primeru, če ustavno sodišče Požarjevo pobudo za ustavno presojo spozna za legitimno, na zbornici odgovorjajo, da na potek dela sodišča nimajo namena vplivati, med Požarjevo in njihovo akcijo pa naj ne bi bilo vzporednic.

»S pritožbo Požarja in sodelavcev smo bili seznanjeni včeraj, naše vabilo je šlo ven včeraj zjutraj, pred tem. Torej niti slučajno ne gre za kakršnokoli reakcijo,« je za Mariborinfo dejala direktorica zbornice Aleksandra Podgornik.

Sicer podpisi res nimajo neke zakonske teže pri nagibanju tehtnice na eno ali drugo stran, so pa za direktorico znak aktivacije javnega mnenja, ki ima po njenem veliko težo, saj tako opozori na trenutno stanje.

Pred prihodom Magne »vse več omahljivosti in poskusov miniranja«

Sicer tudi Podgornikova opaža, da je bila sprva podpora Magni precejšnja, a pravi, da »bolj kot se približuje trenutek končnih odločitev, vse več je omahljivosti in poskusov miniranja«.

»Gospodarstveniki in Štajerska gospodarska zbornica se zelo zavedamo, da takšnih priložnosti, kot je Magna ,ni veliko in če bomo tudi to zapravili, tako kot smo zapravili v preteklosti Opel, pa BMW, pa IBM, bo v prihodnosti še manj zanimanja za Štajersko. Možnosti popravnega izpita bo malo, če sploh. Zato smo se odločili, da javno pozovemo k skupnemu nastopu in se zavzamemo za realizacijo,« je o odločitvi za drugačne korake, ki bi dodatno zakoličili prihod Magne, dejala za Mariborinfo.

Podpise zbirajo tudi preko spleta

V podporo prihodu avtomobilskega giganta so na zbornici ustanovili tudi spletno stran Magna Welcome!, preko katere prav tako zbirajo podpise podpornikov. Na strani s prevedenim naslovom Dobrodošla Magna!, prvič registrirani včeraj, so uspeli zbrati že slabih 800 podpisov, obenem pa pozivajo k zavedanju o vseh pozitivnih učinkih, ki jih lahko ima prihod Magne na štajersko gospodarstvo:

»Bo šla Štajerska v prihodnje v smeri gospodarskega in družbenega razvoja, ali se bo še naprej smilila sama sebi? Načrtovana investicija Magne je pomembna prelomna točka: če se ne bo zgodila, Štajerska ne bo imela popravnega izpita in izguba bo velika.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice