Domačini že nestrpno čakajo na dokončno izgradnjo obvoznice v Slovenski Bistrici, ki bo povezovala okolico podjetja Impol z avtocesto.

Bistričani že nekaj časa nestrpno čakajo začetek gradnje zahodne obvoznice, ki bo bistvena za razvoj in poslovanje bistriškega predelovalca aluminija, podjetja Impol.

Občani se obvoznice veselijo predvsem, ker se tovornjaki, namenjeni od podjetja Impol do avtoceste in obratno, trenutno vozijo čez središče Slovenske Bistrice. Ceste skozi mesto so ozke, tovorna vozila pa za prebivalce izredno moteča.

Investicija v vrednosti več milijonov evrov bo prometno razbremenila občino, obenem pa bo enostavnejšo pot nudila voznikom tovornjakom. 

»Za zahodno obvoznico Slovenske Bistrice je izdelana projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, pridobljena je večina potrebnih zemljišč in izdelan in potrjen investicijski program. Razpis za izbiro izvajalca bo objavljen po pridobitvi vseh zemljišč in zagotovitvi finančnih sredstev. Ob upoštevanju navedenega, ocenjujemo, da bi se gradnja lahko pričela pomladi 2020,« na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo iz občine Slovenska Bistrica.

»Investitor je Republika Slovenija, Ministrstvo za infrastrukturo – Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Izvajalec gradbenih del bo znan, ko bo zaključen javni razpis,« še dodajajo na bistriški občini.

Za ‘mir’ v mestu bodo odšteli več kot sedem milijonov evrov

»Projektantska ocena vrednosti del znaša 7,2 milijonov evrov, dejanska cena pa bo znana po izvedbi javnega razpisa za izbiro izvajalca gradbenih del,« pojasnjujejo.

Dodajajo še, da bo »gradnja predvidoma zaključena v letu 2021.«

Obvozi niso predvideni

»Gre za novogradnjo, zato obvozi načeloma ne bodo potrebni. Bo pa po obstoječih cestah potekal transport materiala in mehanizacije. Za ureditev gradbišča vključno s transporti bo izbrani izvajalec pred začetkom gradnje izdelal načrt organizacije gradbišča,« še pojasnjujejo.

Spomnimo. V Slovenski Bistrici so sicer že aprila 2018 obeležili zaključek občinske investicije v prvo fazo zahodne obvoznice in dokončanja nove proizvodne hale znotraj razširjenega območja industrijske cone Impola, ki jo je financiralo podjetje. 

Z zaključkom gradnje prvega dela obvoznice se je Impolova industrijska cona povečala za dodatnih 15.000 kvadratnih metrov zemljišča, namenjenega gradnji industrijskih objektov. S tem so pridobili prostor za gradnjo štirih proizvodnih hal.

Skupina Impol je lani ustvarila za 728 milijonov evrov izvoza, od tega so samo v države Evropske unije prodali za 614 milijonov evrov izdelkov. Izvoz v ostale evropske države je znašal 50 milijonov evrov, na ostale celine pa so izvozili blago v vrednosti 64 milijonov evrov.

Prisotni so v 50 različnih državah, med njimi je najpomembnejši nemški trg, kjer ustvarijo skoraj tretjino vse prodaje. Letos načrtujejo dodatno devet odstotkov višjo prodajo v tujini, ki naj bi ob koncu leta znašala 795 milijonov evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bubj (nepreverjen)

Kaj nas briga Slovenska bistrica in Inpol..

Starejše novice