Zakaj bi delal, če imam socialno podporo?

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Zakaj bi delal, če imam socialno podporo?

Zakaj toliko Mariborčanov ostane doma po lastni volji?

Zakaj bi delal, če imam socialno podporo?
  • Zakaj bi delal, če imam socialno podporo? Zakaj bi delal, če imam socialno podporo?

Zdi se, da se med Mariborčani večkrat sliši, da »se socialna kar izplača«. Vedno več je tudi 26-letnih študentov, ki so začeli prejemati socialno pomoč, pa »še vračat jo ne rabim«. In poleg socialne pomoči prejemajo še štipendijo, zato je vprašanje, koliko se jim bo zares ljubilo vstopiti na trg dela, ko bo nastopil čas. Preverili smo, kako je z zneski in razlogi, da delovno neaktivni uživajo v udobju denarnih nadomestil.

»Izplača se mi – dobim 280 evrov, pa še zavarovanje imam krito, vendar pa živim s partnerjem in vem, da bi bila velika finančna težava v primeru, da bi živela sama«, nam pojasni novopečena mama, ki s štiriindvajsetimi leti biva v Mariboru.

Osnovni znesek minimalnega dohodka znaša 291,56 evrov, ki nato narašča z marsikateri dejavnikom. V primeru, da bi bila sogovorka samska, ji omenjeno denarno nadomestilo ne bi zadovoljevalo minimalnih življenjskih potreb, ki zahtevajo zagotovo še več kot dodatnih sto evrov.

Če bi sama plačevala še najemnino stanovanja, ji denarja za ostale stroške ne bi ostalo.

Zakaj družina lažje preživi?

Socialna pomoč raste premo sorazmerno s številom družinskih članov. Otroški dodatek in subvencije pomagajo pri naraščanju finančnega nadomestila. Za najstarejšega, prvega otroka starš prejme 222,35 evrov, za vsakega naslednjega pa 193,09 evrov. Večkrat jih omenjeni socialni dodatki postavijo v boljše finančno stanje, kot družino, ki prejema dva lastna minimalna dohodka.

Za družino se socialna pomoč sešteva z vsemi zneski, ki pripadajo posameznim družinskim članom, nato pa se odštejejo le morebitni skupnih dohodki posameznih članov. V družini, kjer bo otrok prejemal preživnino drugega starša, pa se bo znesek odbil.

Minimalna plača? Za delo s polnim delovnim časom od letošnjega januarja znaša 804,96 evrov bruto.

Prostovoljcem se socialni transfer zviša

Če se odločite za opravljanje prostovoljskega dela, ki poteka vsaj 24 ur na teden, pa lahko dobite še višjo socialno pomoč, saj ste delovni aktivni v obsegu od 60 do 128 ur mesečno. Tako bo prostovoljski prejemnik dobil dodatnih 80,87 evra, par, ki opravlja prostovoljno delo, pa 121,30 evra več.

Delovno neaktivni

Četudi sta socialna podpora in varstveni dodatek namenjena tistim posameznikom, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere nimajo vpliva, pa je dovolj takšnih, ki se vplivu izognejo.

»Ne zdi se mi ravno ravno prednost, da si brez dela, razen če živiš pri starših doma in si neaktiven. Poznam kar nekaj takih, ki raje buljijo v računalniške zaslone in pri svojih tridesetih ne pomislijo, da bi odšli aktivno za delom,« sogovorka pojasni sedanje stanje nezaposlenih. 

Doda pa: »Če si pred porodniško zaposlen manj kot 12 mesecev, dobiš minimalno nadomestilo in 55 odstotkov osnovne bruto plače. Če pa si prej zaposlen tri mesece ali manj, pa je bolje, da te službe sploh nimaš, saj kot nezaposleni dobiš večje materinsko nadomestilo. Ampak tudi, če te zaposlijo samo za določen čas, recimo manj kot pet mesecev, ti s tem prekinejo socialno nadomestilo, potem pa tako traja dva do tri mesece za ponovno pridobitev. In preden gre odločba skozi, je tako boljše, ta ostaneš kar brez tistega dela.«

Socialna pomoč se dodeli za določen čas, in sicer od enega do treh mesecev, nato pa lahko nezaposleni ponovno vloži vlogo, če so okoliščine ostale nespremenjene in je prejemal socialno pomoč brez presledkov.

Se torej bolj izplača sedeti doma in dobiti vsa različna nadomestila?

Gre za časovno omejenost prejemanja in ne pretirano visoke prejemke, prav tako pa niti zakon ne dopušča, da bi prejemnik denarne socialne pomoči prejel več kot delovno aktiven. Vendar pa je dovolj tudi ljudi, ki delajo na črno ali pa še uživajo v udobju, prigaranem s strani staršev, zato se na zaposlitvenih razgovorih potrudijo, da ne ne bi bili izbrani. In tudi tistim, ki so dve leti pred upokojitvijo ali pa imajo vsaj 25 let delovne dobe, se bolj izplača prejemati nadomestilo, ki bo prihajalo še dve leti in morda celo presegalo dosedanjo plačo.

 

Barbara Mastnak
ponedeljek, 10 Julij, 2017 - 07:36 Osveženo: 14. Julij 2017 - 10:01

Soustvarjaj

Komentarji

daj pejt najprej na CSD po prave podatke, ker v tem članku kvasiš prave neumnosti...bralci so potem od takih ''medijev'' zavedeni, saj sploh ni res, d abi prejemal vse naštete dohodke hkrati...novinarji pa taki, z ulice...

+1
-11
-1
Komentar je zaradi veliko negativnih ocen skrit. Prikaži komentar

Za realno informiranje, je potrebno operirati z točnimi podatki in ne prispevek lansirat med ljudi, na podlagi enega mnenja. Naj popravim, študent ne prejme socialke, prejme štipendijo. Ja, romi in ostali prišleki prejmejo še dodatne dodatke v višini od 220-680 evrov!-teh podatkov nimate? In, da je med enakimi prejemki velika razlika kdo jo prejema Slovenec ali prišlek. Pri prišlekih večino napisanega drži. Ob vsem sem dobila vtis, kot da je avtor prispevka "favš" za to super čudovito socialko ljudem, ki jim je to vir preživetja! PA NAJ AVTOR ČLANKA PREŽIVI MESEC-2 NA TEJ ČUDOVITI, ZAVIDANJA VREDNI SOCIALKI Z VSEMI DODATKI..

+1
-15
-1
Komentar je zaradi veliko negativnih ocen skrit. Prikaži komentar

no da še jaz powem svoje...am ni res da so usi radi brez dela ..ker v sloveniji je tudi veliko podjetij ki te uzamejo na delo pa te neplačajo.....ali pa če greš delat kako teško delo gradbeništvo itd..ki je dobro plačano ti use dajo na račun če si dolzen kaj drzavi ti use uzamejo no kakšna je minimalna plača v slo za razliko od drugih drzav ..zelo majhna prehrana itd je pa use drago v švici nemčiji nizozemskem angliji kanadi turčiji je hrana 2 bol poceni kot pa tu pa čisto use .....pol pa ti se moraš prezivet z 500 pa še nekaj evri na mesec pa še če imaš doma mamico ko je 80% invaid nemore hodit moči v posteljo itd zdravila stanovanje pa še marsikaj drugega ajde prezivi prijatelj......malo katera podjetje v sloveniji je pođteno..če ga prijaviš na inšpekcijo on če ima dober keš v zepu podkupi še njih pa dobiješ kurac v usta.....aneeee....večina podjetij pa išče ljudi z iskušnjam recimo nekateri pa nimajo imajo nekaj ampak ne dovol pa spet ne dobijo nič sluzbe ...na zavodu če poweš da nisi dobil plačano pol ti rečejo jah mi ti nemoremo niti centa isplačat mi bomo dali to podjetje na seznam firm ki neplačujejo..se pravi delo si zastonj anee.....jah pol te napizdi takih enih 20 podjetij se pravi koliko pol tebi drzava je dolzna isplačat denarija ko si delo za njo...???...pol pa je nekaterim res bolše bit na socijalki ker so izgubil zaupanje v delo....aneee...no ne bit samo taki o govoru kak kdo nedela poglejmo koliko slovencov je šlo ven iz slovenije delat drugam za bolši keš in ki so bolši zakoni.....pa bolši lajf.....

+1
+13
-1

zmotila se je edino pri prejemanju socialne pomoči in štipendije hkrati.journalist nevem kaj si tak osoren,lahko bi jo lepo kulturno popravil. bi te trebalo zbačkat malo ...

+1
-11
-1
Komentar je zaradi veliko negativnih ocen skrit. Prikaži komentar

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.