Foto: Jure Banfi
Organizacijski odbor 56. Zlate lisice je najpomembnejše sponzorske pogodbe podpisal z Zavarovalnico Sava, ki je generalni sponzor, in Novo Ljubljansko banko, kot generalnim pokroviteljem dvodnevnega smučarskega praznika.

Številni poznavalci so zastrigli z ušesi predvsem ob informaciji, da je pokroviteljske čevlje Zlate lisice namesto Nove KBM obula Nova ljubljanska banka.

Je slovo od mestnega smučarskega praznika slovo od Maribora?

Med botri tradicionalne mednarodne smučarske tekme za svetovni pokal za ženske, ki bo na sporedu 15. in 16. februarja 2020, boste zaman iskali Novo KBM. Po več kot dvajsetih letih se banka s (ta trenutek še vedno) sedežem v Mariboru poslavlja od pohorskega smučarskega praznika.   

»Drži, Nova KBM je Zlato lisico podpirala več kot 20 let in z naše strani interes za sodelovanje ostaja tudi v prihodnje. Z vprašanji, zakaj nas organizator ni pozval k oddaji ponudbe, se obrnite na organizatorja,« so na vprašanja Mariborinfo odgovorili v oddelku za komuniciranje z zunanjimi javnostmi Nove KBM in s prstom pokazali na organizatorje.   

Zgodba na strani organizacijskega odbora Zlate lisice je nekoliko drugačna. »Na odločitve Nove KBM o sodelovanju pri sponzoriranju nismo imeli nikoli vpliva, tako tudi letos ne. Nova KBM se je odločila v okviru svoje strategije sponzorstva,« je za Mariborinfo dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar.

Kot smo izvedeli neuradno, je v ozadju, kakopak, višina botrskega zneska. Iz trdnih virov blizu Nove ljubljanske banke smo izvedeli, da so iz prestolnice k organizaciji Zlate lisice primaknili 100.000 evrov, medtem ko naj bi Nova KBM ponudila petkrat manj. Zgolj 20.000 evrov. 

Ali je generalni pokrovitelj res primaknil sto tisočakov, Vilar ni želel razkriti: »Poslovne relacije so določene v sponzorskih pogodbah, ki pa so opredeljene kot poslovna tajnost, zato vam konkretnih številk ne moremo posredovati.« 

Je pa bil dovolj jasen glede deleža sponzorskega denarja v okoli 1,1 milijona evrov težkem proračunu Zlate lisice, ki so ga primaknili sponzorji, pokrovitelji in partnerji: »V proračunu 56. Zlate lisice je na strani prihodkov predviden prispevek sponzorjev v višini okrog 300.000 evrov.« Domačih sponzorjev in partnerjev je sicer ob generalnem sponzorju Zavarovalnici Sava in generalnem pokrovitelju Novi ljubljanski banki še 26. 

Nova ljubljanska banka pripravljena, da vstopi v čevlje Nove KBM tudi izven Zlate lisice (foto: Jure Banfi).

NLB želi dokazati, da njihov »pogled seže čez Trojane«

Nova ljubljanska banka pripravljena, da vstopi v čevlje Nove KBM tudi izven Zlate lisice. Ambicij po mariborskem in širšem štajerskem trgu ne skrivajo.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je bil ob podpisu sponzorske pogodbe jasen: »NLB je tudi po privatizaciji slovenska banka in nam pogled seže čez Trojane. Po tem, ko smo podprli 100-letnico SNG v Mariboru, je to dodatna gesta, s katero povemo Štajerski, da imamo tukaj zelo velike ambicije in da kot vseslovenska institucija razumemo izzive tudi lokalnih okolij. Načrtujemo, da bomo pripeljali veliko poslovnežev iz regije na ta dogodek in z njimi promovirali regijo in slovensko gospodarstvo.«

V Novi KBM sicer vse glasnejše govorice, da sedež banke iz Maribora umikajo v prestolnico, ki jih je neudeležba pri sponzoriranju Zlate lisice znova razpihala, še zmeraj zanikajo. Trdijo, da odločitve o tem ni, s sponzorskim denarjem pa še naprej podpirajo nekatere lokalne zgodbe. Letu 2020 trdijo, da bodo sredstva za sponzorstva povečali za 11 odstotkov v primerjavi z lanskim letom.

Je slovo od mestnega smučarskega praznika slovo od Maribora? (foto: Jure Banfi)

Ponovno so sklenili sponzorstva s SNG Maribor, Narodnim domom Maribor za Festival Lent in Odbojkarskim klubom Nova KBM, ostajajo tudi pokrovitelj Nogometnega kluba Maribor in - zanimivo, izpostavljajo še mariborski občinski projekt Čarobni december 2019 s prazničnim dogajanjem v središču mesta. 

Porabili bodo tudi denar, ki naj bi ga hranili za Zlato lisico, pravijo. »Sredstva, ki bodo iz tega naslova ostala, bomo usmerili v druge projekte v Mariboru in okolici, saj je banka zavezana družbeni odgovornosti tudi prek sponzorstev in donacij,« dodajajo v Novi KBM, a tudi oni ne razkrivajo, kolikšna je višina teh sredstev. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Pac niso...je pa drugi vskocil.

Gašpi (nepreverjen)

Veliko nas je pri NKBM zgolj zato ker podpira Štajersko in Mariborsko okolje, družbo. Če pa gredo v Ljubljano, pa je itak vseeno pri kateri banki si, vse isto nudijo. V primeru da se selijo v Lj, bomo pač pri banki ki nam bo najustreznejša, bo pa mogoče NLB najmočnejša banka na Štajerskem :)

Mariborcan44 (nepreverjen)

Jaz sem menjal banko pred 3 leti in ki ni zau, ceprav smo bili komitenti mariborske
Banke 30 let.

Adijo NKBM

Starejše novice