Foto: Facebook profil dogodka
V Mariboru bo potekala osrednja prireditev svetovnega dneva filozofije.

Osrednja prireditev letošnjega svetovnega dneva filozofije bo pod naslovom »Poresničnost: med resnico in lažjo« potekala v Mariboru, v Kazinski dvorani SNG Maribor v četrtek, 16. novembra, med 12.00 in 14.00. Svoja spoznanja na temo poresničnosti in resnice ali laži v filozofiji bodo z obiskovalci delili dr. Stojan Pelko, dr. Nenad Miščević, dr. Olga Markič in mag. Mare Štempihar. Dogodek organizirajo Nacionalna komisija za UNESCO, Slovensko filozofsko društvo in Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru.

Pogovor Evropa v primežu populizmov - kako se odzvati?, ki je prav tako del svetovnega dneva filozofije,  se bo odvijal v Salonu uporabnih umetnosti, 15. novembra, od 18.00 dalje, v organizaciji Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru.

»Tako desni kot levi populizem v Evropi dobivata nove razsežnosti ter vse večji vpliv. Filozofa, dr. Nenad Miščević in dr. Gorazd Andrejč, bosta skozi analizo populističnega diskurza opozorila na njegove variacije in nove oblike, ter si zastavila naslednji vprašanji: kako prepoznati populistično zlorabo kulturnih in verskih identitet? In še: katero vrsto internacionalizma potrebujemo, da se upremo skrajno desnemu populizmu? Gosta bo uvedel dr. Boris Vezjak

Tradicionalno pa v istem tednu potekajo še dodatne aktivnosti po srednjih šolah in v širšem okolju, povezane s filozofijo. Poleg prireditev v Mariboru, bo v Ljubljani potekalo kar nekaj prireditev. Med njimi bo tudi filozofski maraton, teden dni dolga serija celodnevnih predavanj, ki bodo spremljali Unescov svetovni dan filozofije.

Prireditve bodo potekale tudi po ostalih krajih Slovenije. V Ilirski Bistrici bo potekala Obeležitev dneva filozofije na Gimnaziji Ilirska Bistrica, v Kranju Nove prakse filozofije, FZO, v Medvodah bo prireditev namenjena otrokom z naslovom Zakaj se zlažemo (Sokratova urica za otroke) in Kako spodbujati radovednost majhnih otrok, v Kamniku si boste lahko ogledali prireditev Filozofski večer z ekonomistom Rokom Kraljem in ogled filma Ekonomija sreče, v Črnomlju Pomen filozofije danes, v Lendavi pa bo na ogled Razstava ob Svetovnem dnevu filozofije.

Več informacij lahko dobite na tej povezavi

U. M. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice