Sveže informacije o koronakrizi so podali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma dejal, da smo v Sloveniji v Evropski uniji v sredini po številu okužb na prebivalca, krivulja pa je na občutljivi meji, da se lahko obrne navzdol ali navzgor. Spomnil je na Dansko in Avstrijo, ki sta napovedali postopno vračanje življenja v normalne tirnice.

»Smo na dobri poti, da uspemo tudi v Sloveniji. Pomembno je, da se ukrepov držimo tudi v času velike noči, da bomo po tednu, ki sledi, naredili načrt sproščanja ukrepov,« je poudaril.

Svetovni dan zdravja v luči epidemije

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je ob svojem nagovoru izrazil posebno zahvalo medicinskim sestram in babicam, katerim je namenjen današnji svetovni dan zdravja. Ob tem je dejal, da je sedaj čas za razmislek, na kakšen način bo družba bolj pravična do vseh ljudi, saj je zdravje temeljna človeška vrednota in si vsak zasluži dostojno zdravljenje.

»Pandemija je razkrila mnoge probleme zdravstvenih sistemov po svetu. Vsak si zasluži dostojno zdravje in zdravljenje. Lahko smo zadovoljni, da smo v Sloveniji vztrajali na sistemu, ki temelji na javnem zdravju, namenjeno množicam,« je povedal Gantar.

Kacin je pojasnil včerajšnjo izjavo Milana Kreka iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je dejal, da je bila prekinitev karantene v Dolgi vasi napačna odločitev. Krek je namreč po dodatnem preverjanju ugotovil, da so bile osebe poslane v domačo karanteno, s tem karantena ni bila prekinjena, kar je v skladu s strokovnimi usmeritvami, zato svojo včerajšnjo izjavo demantira.

V novem zakonu bodo vključili vse državljane

V nadaljevanju je minister Janez Cigler Kralj predstavil dogajanje na sestanku delovnih skupin s sindikati. Ob tem je izpostavil, da so ob prvem koronapaketu zajeli okrog milijon ljudi. V drugem paketu pa nameravajo zajeti še vse tiste, ki so jih nenamerno izpustili, ključno vodilo pa bo ohranjanje delovnih mest in obenem pomagati najranljivejšim.

»Brezposelni, ki so v času krize ostali brez dela, bodo imeli možnost kriznega nadomestila za čas brezposelnosti, ki ne bo izhajalo iz preteklih plač in ne bo vplivalo na druge pravice,« je napovedal minister in še dodal, da bodo izenačili zaposlene v socialno varstvenih zavodih, ki delajo pri koncesionarjih s tistimi, ki delajo v javnih.

Obenem bodo razširili skupino najranljivejših in poenostavili možnost sedemdnevne vrnitve na delo tistih v času čakanja, v smeri povečanja dni in, da ne bi bil pogoj, da so to zaporedni dnevi.

Nujnost socialnega dialoga in predlogi za nov protikorona paket

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je poudarila, da je vzpostavitev socialnega dialoga pomembna in bo držala vlado za besedo pri obljubi, da bodo v mesecu maju z aktivnim dialogom začeli.

Povedala je, da je njihov apel, da se v največji meri poskrbi za varnost in zdravje pri delu na vseh delovnih mestih in zavrnila možnost enostranskega odrejanja letnega dopusta in regresov v obliki vrednotic. Po njenih besedah imajo zagotovilo vlade, da to ni njihov predlog.

»Vlado bomo držali tudi za besedo pri upoštevanju vseh, da bo za vse poskrbljeno, mesto za to je naslednji protikorona paket in morda tudi protikorona paket 3,« je dejala Jerkičeva.

Vlado so opozorili tudi na vrsto nejasnosti v sprejetem zakonu in predlagali dopolnila, ki naj bi jih obravnavala delovna skupina za protikorona paket 2. Tu izpostavlja ranljive skupine, diskriminacijo med javnim in zasebnim in zaščito zaposlenih. Vladi so predlagali ustanovitev enotnega telesa, ki bo podajalo skupne razlage sprejetega zakona.

»200 evrov dodatka za delavce v zasebnem sektorju je obvezen dodatek po zakonu, ki ne dopušča nobenih izjem,« opozarja sindikalistka. 

Ob tem v sindikatu predlagajo še, da zaposleni ne izgubi zaposlitve, če opravlja mesečno najmanj 10 odstotkov dela, razliko v plači pa mu naj pokrije država. Predvidevajo tudi sklad dela, ki bi imel rešitve za tiste, ki jih delodajalci ne potrebujejo in nadzor nad izplačevanjem nadomestil za čas čakanja, ki ga naj prevzame Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.

Omenja se tudi možnost zmanjšanja davka na dodano vrednost za osnovne življenjske potrebščine in zamrznitev cen osnovnih življenjskih potrebščin. O izvedljivosti teh predlogov bodo odgovorili strokovnjaki.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice