Vlada je z namenom preprečevanja širjenja koronavirusa na sinočnji seji sprejela nove odloke, ki pa bodo najbolj strogi predvsem v statističnih regijah, kjer je 14-dnevna incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev 140 ali več.

Naraščanju števila okužb s koronavirusom in posledično vse bolj polnih bolnišnic v Sloveniji ni videti konca. Vlada je morala ukrepati, zato je včeraj sprejela nove odloke v duhu državnega načrta ukrepov za drugi val koronavirusa, toda pozor, strožji ukrepi bodo vezani na posamezne regije oziroma glede na epidemiološko stanje na njihovem območju. Pristojni so merilo za tako imenovane rdeče regije določili število 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih.

Mariborčan v Ljubljano lahko, Ljubljančan v Maribor ne

Slovenija je za statistične potrebe razdeljena na 12 statističnih regij in merilo za rdečo barvo izpolnjuje kar sedem regij, to so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija. 

Pristojni bodo enkrat tedensko presojali, katera regija je rdeča, velja pa omeniti, da je trenutni izbor opravljen na podlagi podatkov izpred dveh dneh. Glede na praktično že vsakodnevne rekorde okužb, sta tudi Pomurska in Podravska regija danes že presegli postavljeno mejo in izpolnili kriterij za uvrstitev na rdeči seznam. Toda vlada je za zdaj upoštevala stanje izpred dveh dni.

Kateri ukrepi bodo veljali za prebivalce rdečih regij že jutri?

  • Začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad deset ljudi, vključno s porokami in verskimi obredi 
  • Omejitev prehajanja med rdečimi regijami (med izjemami tranzit, nujne obveznosti, predhodno in do danes opravljene rezervacije turističnih nastanitev, lastniki nepremičnin, unovčitev bonov ...)
  • Obvezna uporaba mask povsod, tudi na prostem, razen za izjeme (otroci do 6. leta starosti)

Od sobote, 17. oktobra, v veljavi:

  • Prepovedano ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in športnih objektih 
  • Opravljanje gostinske dejavnosti v kavarnah, slaščičarnah, okrepčevalnicah, barih, restavracijah, gostilnah, kmetijah, priprave in strežbe jedi in pijač je dovoljeno v nastanitvenih obratih, vendar le za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih in sicer od 6.00 do 22.30
  • V ostalih gostinskih obratih je dovoljena izključno dostava hrane in pijače ali osebni prevzem
  • Frizerski in kozmetični saloni omejeni na eno stranko

To bo veljalo za prebivalce oranžnih regij:

  • Število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih ter v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko
  • Gostinski obrati v teh regijah lahko delujejo po že ustaljenih pravilih med 6.00 in 22.30
  • Prosto prehajanje med regijami, tudi v rdečo regijo 

Sprejeti odloki ne bodo vplivali na opravljanje športne dejavnosti v Sloveniji za registrirane športnike, ne glede na obarvanost regije.

FOTO: Vlada RS

Ob tem velja omeniti, da je vlada v peti protikoronski zakon uvrstila podaljšanje veljavnosti turističnih bonov v leto 2021, od ponedeljka pa se za učence od šestega razreda dalje in dijake srednjih šol ponovno uvaja šolanje na daljavo. Enako priporočilo velja tudi za univerze.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice