Borut Maister, vnuka generala Rudolfa Maistra, je soglasje za premestitev posmrtnih ostankov svojega dedka in vse pripadajoče aktivnosti prekinil.

Kot smo poročali, je Mestna občina Maribor lani prejela pobudo Primoža Premzla, da se v letošnjem letu, ko praznujemo 100. obletnico bojev za severno mejo, mesto pokloni generalu in pesniku Rudolfu Maistru z novo grobnico, ki jo je pred drugo svetovno vojno po naročilu Maistrovih sinov načrtoval arhitekt Jože Plečnik.

Vodstvo mariborske občine je idejo podprlo in k pogovorom o sodelovanju pri projektu »Maistrova grobnica« povabilo kot pobudnik projekta, Domoljubno društvo generala Rudolfa Maistra Maribor, Pogrebno podjetje Maribor in projektanti širitve Pokopališča Dobrava. 

»Po začetnih pogovorih je bilo predvideno, da bi se projekt financiral preko posebej za to ustanovljene fundacije, torej večinsko iz zasebnih sredstev. Mestna občina Maribor se je skupaj z drugimi akterji trudila, da bi bil projekt premestitve posmrtnih ostankov zaključen do 23. novembra 2018, na dan, ko je general Rudolf Maister osvobodil Maribor. Pridobljeno je bilo tudi soglasje družine Maister, s  strani Boruta Maistra, vnuka generala Rudolfa Maistra. Vendar pa je, zaradi vedno večjih pritiskov posameznikov, Borut Maister omenjeno soglasje in vse pripadajoče aktivnosti prekinil,« so danes sporočili iz Mestne občine Maribor.

Njegovo obrazložitev je posredovala Mestna občina Maribor, ki je poudarila, da bo spoštovala željo Boruta Maistra za prekinitev dejavnosti v zvezi z »Maistrovo grobnico«. 

»Projekt premestitve posmrtnih ostankov Rudolfa Maistra iz pokopališča Pobrežje na pokopališče Dobrava v grobnico po načrtu arhitekta Jožeta Plečnika sem ustavil zaradi prepričanja, da projekt ne bo realiziran, sploh pa ne v planiranem času do 23. novembra 2018. Negativna mnenja nekaterih posameznikov v medijih o možni grobnici na Dobravi so vplivala na potencialne donatorje projekta in s tem so se možnosti, da bi bilo zbranega dovolj denarja za realizacijo, zmanjšale na minimum.

Presenetila me je tudi polarizacija mnenj o primernosti premestitve posmrtnih ostankov nasploh. Ta nasprotujoča si mnenja so mi dala vedeti, da časi za takšne aktivnosti niso primerni. Tisti, ki so prižigali in še prižigajo svečke generalu, zdaj nasprotujejo premestitvi njegovih posmrtnih ostankov in postavitvi veličastnega nagrobnika. V časnikih s polno mero domoljubja na dolgo in široko poudarjalo pozitivno vlogo generala v preteklosti, vendar prekopu meni iz neznanega razloga ostro nasprotujejo. Jaz, ki sledim želji svojega očeta in bi svojemu dedku takšen nagrobnik iz vsega srca privoščil. Zasluži si ga. Navsezadnje, ni bil samo dedek, bil je tudi slavni general,« je zapisal vnuk Rudolfa Maistra Borut Maister.

Fištravec: Enotni nismo niti tako pozitivnih osebnostih

Ob tem je župan Mestna občine Maribor Andrej Fištravec dejal: »Že v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko so se pripravljali projekti za izgradnjo novega mestnega pokopališča na Dobravi, sta Maistrova sinova izrazila željo, da bi novo Maistrovo grobnico postavili prav tam, na Dobravi. Ideja za postavitev grobnice se mi je zdela primerna, saj je general Rudolf Maister zagotovo osebnost, ki si zasluži večjo izpostavljenost in spoštovanje, kot ga ima trenutno. Da sem sploh pristal na razmislek o preselitvi Maistrovih posmrtnih ostankov v novo grobnico, je bilo ključno soglasje, ki ga je podal Borut Maister, generalov vnuk in edini zakoniti dedič.«

»Kmalu za tem so informacije o premestitvi posmrtnih ostankov  prišle v medije in tako smo bili priče nekaterim zelo neprimernim izjavam bolj ali manj znanih posameznikov. Nekatere organizacije, ki so se čutile poklicane, da se o tem opredelijo, so sprejele sklepe, s katerimi so nasprotovale selitvi Maistrovih posmrtnih ostankov kamor koli. Druge selitev kot taka ni motila, jih je pa motila predvidena lokacija – Pokopališče Dobrava. Javni diskurz je dokaj hitro zabredel tako daleč, da se je v celoti izgubila racionalnost,« je še zapisal Fištravec.

»Rudolfa Maistra so si v nekem trenutku hoteli lastiti vsi, čeprav je dejstvo, da o kakršnem koli prekopu oziroma selitvi njegovih posmrtnih ostankov odloča izključno njegov dedič, to je Borut Maister. Maistrov vnuk si je po dolgotrajni medijski gonji premislil in umaknil soglasje k preselitvi posmrtnih ostankov v novo grobnico. S tem tudi nimamo več ključnega pogoja, da nadaljujemo z izvedbo projekta, kar pomeni, da selitve Maistrovih posmrtnih ostankov v novo grobnico ne bo. Vsaj zaenkrat. Žal se je tudi na tem primeru pokazalo, da niti pri tako pozitivnih osebnostih, kot je general in pesnik Rudolf Maister, nismo sposobni biti enotni in Maistra vsaj simbolično dvigniti višje. Upam, da osnovna ideja s tem ni dokončno zamrla in da bo nekoč v prihodnosti naša družba sposobna stopiti skupaj in velike ljudi postaviti tja, kamor si zaslužijo,« zaključuje mariborski župan.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice