Pri ustanovitvi Javnega holdinga Maribor bo potrebno upoštevati zagotovljene pravice delavcev ob prenosu na holding in še eno leto po njem, opozarjata Skupni svet delavcev Javnega holdinga Maribor in Obalna sindikalna organizacija – KS 90.

Mestna občina Maribor ustanavlja Javni holding Maribor, v katerega bo po načrtih županstva vstopilo šest podjetij, ki opravljajo javne službe. Zaposleni v šestih podjetjih predvidenih za združitev v Javni holding Maribor pa so ustanovili Skupni svet delavcev Javnega holdinga Maribor, ki šteje 13 članov in zastopa okoli 1050 delavcev

Za predsednico Skupni svet delavcev Javnega holdinga Maribor so izvolili Sanjo Androić iz podjetja Mariborski vodovod, za podpredsednika pa Mišota Pušnika iz podjetja Nigrad. Oba sta tudi izvoljena predstavnika delavcev v nadzornem svetu Javnega holdinga Maribor.

Trenutna sestava Skupnega sveta delavcev Javnega holdinga Maribor je glede na trenutno število zaposlenih v posameznem podjetju naslednja: po trije člani iz podjetij Nigrad, Marprom in Snaga, dva člana iz podjetja Mariborski vodovod ter po en član iz podjetij Energetika in Pogrebno podjetje Maribor.

Kot so zapisali v sporočilu za javnosti, pod katerega sta podpisana Androićeva in generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije – KS 90 Damjan Volf, zaposleni »še nimajo izdelanega mnenja o pozitivnosti ali negativnosti ustanovitve Javnega holdinga Maribor v Mariboru, saj za oblikovanje mnenja, vsaj zaenkrat, še ni dovolj informacij. Zato pozdravljamo vse aktivnosti, ki povečujejo informiranost zaposlenih.« 

»Ob tem moramo jasno opozoriti, da mora prenos zaposlenih iz podjetji, ki so predvideni za združitev na Javni holding Maribor, upoštevati zagotovljene pravice delavcev, ki jih imajo v matičnih podjetjih, tako ob prenosu kot tudi najmanj v obdobju enega leta po prenosu. Na to smo dolžni opozoriti zato, ker po do sedaj prejetih informacijah, naj temu ne bi bilo tako,« so zapisali.

Zahtevajo konstruktiven socialni dialog. Predsednica Skupnega sveta delavcev Javnega holdinga Maribor je poudarila, da zaposleni ne bodo pristajali na nižanje že pridobljenih pravic, ki so si jih skozi leta svojega trdega dela v matičnih podjetjih že prislužili, saj bi prenašanje delavcev lahko pomenilo vročanje odpovedi pogodb o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janban

Zakaj pa rabimo sindikat z obale,ga pri nas ni,ali pa si primorci samo delajo reklamo?

Starejše novice