Reprezentativna sindikata v Pošti Slovenije sta se ob doslej neuspešnih pogajanjih z vodstvom družbe odločila za stavko. Če pa bo do stavke prišlo, bodo stavkali delavci, ki predstavljajo okoli dve tretjini oziroma okoli 4000 od vseh zaposlenih v družbi.

Sindikat poštnih delavcev ter Sindikat delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije sta danes predstavila stavkovne zahteve in določila datum stavke zaposlenih Pošte Slovenije in Invalidskega podjetja Pošte Slovenije, ki jo bodo izvedli, če pogajanja z delodajalcem do takrat ne bodo uspešna, so sporočili iz sindikatov.

Napovedani datum stavke je 19. februar, njihova glavna zahteva je razbremenitev zaposlenih v poštnem prometu.

Sindikati bi želeli, da dogovora pride še pred stavko

Kot je povedala predstavnica Sindikata delavcev prometa in zvez Saška Kumer, je glavna težava v pomanjkanju kadrov, posledično pa prihaja do velike obremenjenosti poštarjev, ki praviloma delajo več kot osem ur dnevno, poroča STA. 

»Na letni ravni to pomeni kar 133.000 ur viška, kolikor je znašala lanska številka,« je opozorila Kumrova in dodala, da zaposleni ne pristajajo več na prepričevanje, da je treba še malo potrpeti in stisniti, pač pa od vodstva zahtevajo, da zagotovi zadostno število zaposlenih.

Po njenih besedah so se po zavrnjenem dogovoru konec januarja odločili poslovodstvu Pošte poslati stavkovne zahteve, te pa v prvi vrsti povezane s pogoji dela, šele nato z večjimi plačami in drugimi materialnimi zahtevami.

Po besedah Kumrove je na sindikalni strani interes, da do dogovora pride še pred stavko.

Poštni delavci med drugim zahtevajo boljše delovne pogoje in manj obremenitev. Sindikata in vodstvo družbe sta imela pripravljen predlog dogovora, ki bi med drugim zajemal višji regres, uskladitev plač, višja povračila stroškov prevoza ter dodatke za mentorstvo in rezerve, a je članstvo sindikatov konec januarja ta dogovor zavrnilo, še poroča STA.

Ocenilo je namreč, da bi dogovor sicer prinesel določene pozitivne učinke, ki bi se vsem zaposlenim poznali v denarnici, ne pa tudi rešitve za ključno težavo - preobremenjenost.

Zaposleni se vsakodnevno soočajo z delom prek polnega delovnega časa, menjavo rajonov ali poslovalnic zaradi nadomeščanja odsotnih sodelavcev in drugimi neugodnimi delovnimi pogoji, so minuli teden pojasnili v sindikatih.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Odpoved zaposlenim! (nepreverjen)

Odpoved sindikatu!

Starejše novice