Zaradi izrednih razmer ob epidemiji Covid-19 v ponedeljek, 30. marca, ne bo za ta dan predvidene redne seje mestnega sveta.

Namesto tega bo v začetku naslednjega tedna sklicana dopisna seja, na kateri pa bodo svetniki obravnavali le del točk z dnevnega reda, kot je bil predviden za redno sejo. 

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič na dopisno sejo ne bo uvrstil točke, v kateri bi mestni svet obravnaval predlog povišanja cene ravnanja z odpadnim blatom.

Župan se je odločil, da v času, ko se vsakodnevno odzivamo na številne nove izzive, mnogi med njimi so tudi finančne narave, Mestna občina Maribor občanov ne more dodatno obremenjevati. Zato bo mestni svet o podražitvi odločal šele, ko bodo končane izredne razmere.

Elaborat o ravnanju z odpadnim blatom iz Centralne čistilne naprave je za obravnavo v mestnem svetu pripravilo javno podjetje Energetika Maribor, ki storitev ravnanja z odpadnim blatom izvaja od marca 2016. Energetika tudi sklene pogodbo o odstranjevanju blata s pogodbenim partnerjem, ki ga izbere na javnem naročilu.

Zdaj veljavna pogodba poteče v torek, 31. marca. Ker pred potrditvijo elaborata z novo ceno storitve v mestnem svetu nove pogodbe ni mogoče skleniti, od srede dalje v Mariboru ne bomo imeli izvajalca, ki bi odvažal blato iz čistilne naprave.

aDokler ne bo nove pogodbe, bo zato blato skladiščeno v Dogošah, na deponiji, ki je neposredno ob čistilni napravi in je v preteklosti že bila uporabljena za ta namen. Energetika Maribor bo v sodelovanju s koncesionarjem za Centralno čistilno napravo, podjetjem Aquasystems, poskrbela, da bo blato skladiščeno varno in ne bo imelo vpliva na okolje in neposredno okolico.

V postopku javnega naročila za naslednje, enoletno obdobje se je prijavil samo dosedanji izvajalec, podjetje Surovina 

Nova cena, po kateri je podjetje ponudilo odvoz blata in ki jo Energetika Maribor predlaga mestnemu svetu v potrditev, pa je bistveno višja od dosedanje. To je posledica dejstva, da je lokacij, kjer še sprejemajo odpadno blato, vse manj; Madžarska, kamor je doslej potovalo mariborsko blato, je uvoz blata popolnoma ustavila.

Višja cena je tako neposreden odraz krčenja trga. Pred štirimi leti smo, na primer, Mariborčani za odvoz tone odpadnega blata plačevali 48,49 evra, od 31. marca 2018 dalje 57 evrov. Za novo obdobje je, kot rečeno, Surovina ponudila storitev po ceni 220,10 evra za odvoz tone blata.

Položnice posameznega mariborskega gospodinjstva bi bile zato višje za povprečno tri evre, ravnanje z odpadnim blatom se obračuna glede na količino porabljene vode.

Mestna občina Maribor in Energetika Maribor si bosta, v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor, prizadevala poiskati trajnejše in optimalnejše rešitve za ravnanje z odpadnim blatom, so sporočili z občine.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice