Foto: Bobo
Od jutri naprej nekatere čaka tudi dvojno testiranje, na ministrstvu so se odločili tudi za določena sproščanja glede testiranj zaposlenih.

Epidemiološka situacija se nekoliko umirja, a je Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, istočasno opozorila, da to umirjanje ne pomeni, da smo 'iz najhujšega'. 

Pove, da je število okuženih še vedno izjemno visoko, sploh če se primerjamo z drugimi državami. 

Večjo nevarnost predstavljajo novi sevi virusov, o katerih še vedno vemo zelo malo. Zato je pomembno, da še naprej upoštevamo nošenje mask, vzdrževanje razdalje ter higieno rok in kašlja.

Sproščanje zagotovljeno s posebnimi pogoji

Prvi pogoj sproščanj je, da se morajo natančno upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V nekaterih dejavnostih je tako še vedno potrebno obvezno testiranje, saj se tako pravočasno prepoznajo morebitni okuženi. 

Testiranje je tako še vedno potrebno enkrat tedensko za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Ob tem je Magajneva poudarila, da morajo biti testirani enkrat tedensko, a ni nujno, da je to ponedeljek ali torek. 

Sama organizacija testiranj je v pristojnosti izvajalca, kar so večinoma zdravstveni domovi ali koncesionarji, in dogovora z ravnatelji zavodov. 

Določena sproščanja na področju trgovine in storitev

Tudi pri trgovinski dejavnosti velja obvezno testiranje enkrat na teden. Tudi pri trgovinskih delavcih Magajneva poudarja, da je organizacija možna tako, da testiranja organizirajo vodilni. Na tak način se bi lahko izognili velikim gnečam, ki nastajajo na testirnih mestih. 

Za uporabo žičniških naprav je dogovorjeno, da organizator lahko organizira testiranje na nekem območju, lahko pa zadostuje tudi test, ki ga uporabnik prinese s sabo, a ta ne sme biti starejši od sedem dni. Testiranja se še vedno ne zahtevajo pri otrocih.

Zaradi morebitnih lažno pozitivnih od jutri dvojno testiranje

Po dogovoru z epidemiologi se vse hitre teste potrjuje še s PCR testi. To pravilo pride v veljavo jutri, 13. februarja. 

Če bo hiter test pozitiven, bo uporabnik dobil na telefon sporočilo, v katerem bo navodilo, kako ravnati naprej. Praviloma ga bo izvajalec hitrega testiranja kontaktiral za odvzem še enega brisa. 

Če ga izvajalec ne kontaktira, mora uporabnik do svojega osebnega zdravnika, od koder bo prav tako napoten na ponovno testiranje s PCR testom.

Hiter antigenski test bo torej potrjen šele s PCR testom. Šele takrat se zapiše v evidenco. 

Za nekatere testiranje ne bo potrebno

Novost pa bo tudi pri tem, komu se ni potrebno testirati. Upoštevano je, da so nekatere osebe cepljene. Osebe, ki so cepljene in je, glede na navodila proizvajalca, poteklo dovolj dni od cepljenja, se smatra da so te osebe zaščitene. Testiranje tako pri njih ni potrebno. 

Prav tako testiranje ni potrebno, če je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid. Smatra se, da so zaščiteni, to pa dokažejo s PCR testom ali hitrim antigenskim testom, ki je bil narejen ob prepoznavi bolezni in je starejši od 21 dni, a ne starejši od šest mesecev. Tako dokažete, da ste preboleli virus. 

Sicer redkejši primer, a kljub temu relevanten pri testiranju, je, če je v družini zbolelo več oseb in je zdravnik postavil diagnozo brez testa. V tem primeru zadostuje potrdilo zdravnika, da je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid in zato testiranje ni potrebno.

Pri tem se lahko uporablja enoten obrazec, ki je že objavljen. Za to je pa sicer potrebna dokumentacija, ki dokazuje, da je pacient covid zares prebolel. 

Potrdila pa niso del kritja iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da zdravnik lahko zaračuna to potrdilo. 

Je testov dovolj?

Magajnova poudari, da so vsi zavodi teste nabavljali tudi sami. Testov je zato dovolj in zaenkrat ni bojazni, da bi jih zmanjkalo. 

Na ministrstvu za zdravje se, kot pravijo, zavedajo, da je testiranje zelo pomembno pri obvladovanju epidemije. Ne predstavlja rešitve, a pomeni pomoč. 

Bodo teste z grgljanjem izvajali tudi pri nas?

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje pravi še, da trenutno poteka veliko razprav o tem, kako razbremeniti zdravstveni sistem, saj so testiranja veliko breme. 

Tako na strokovni ravni teče veliko pogovorov tudi o novi različici testov, a zaenkrat tečejo samo na strokovni ravni. 

Bo država še nabavljala teste Majbert Pharm?

Država bo izdala nov razpis, ki bo javen v ponedeljek ali v torek naslednji teden. Če bo torej potrebno bodo novi testi dobavljeni. 

Magajneva je na vprašanje o nabavi hitrih testov Majbert Pharm odgovorila, da bodo naročila izvedena, če bo bodo možnosti znotraj pogodbe. 

Torej obstaja možnost, da Sloveniji dotično podjetje še enkrat dobavi 120.000 testov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Melkijar (nepreverjen)

...če bo treba bomo uvedli tudi preverjanje z analnim testom . IJS

Mariborčan 1970 (nepreverjen)

to bomo prvo izprobali pri tebi

In reply to by Melkijar (nepreverjen)

Starejše novice