Slika je simbolična (foto: Bobo).
Izdanih je bilo 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 83.200 evra, in sicer zavezanci niso preverjali pogoja PCT pri strankah.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala tudi Martina Gašperlin, vršilka dolžnosti glavne tržne inšpektorice.

Kot je povedala, je tržni inšpektorat v preteklih dveh tednih nadaljeval s poostrenim nadzorom, s poudarkom na preverjanju PCT zahtev.

Pri tem so inšpektorji zaradi nepreverjanja pogoja začasno zaprli devet prodajaln in eno soboto prej, ko so začeli z nadzorom zaprtja nočnih klubov, en gostinski lokal v Ljubljani. 

Tudi zaposleni v trgovinah brez pogoja PCT

Tako je inšpektorat opravil nadzore pri približno 1200 subjektih, manjše nepravilnosti so bile ugotovljene pri 265 subjektih. Od tega je bilo samo med obema vikendoma s strani tržnih inšpektorjev opravljenih 263 nadzorov.

Večina nadzorov, je bilo opravljenih na področju trgovinske dejavnosti, kar pomeni v številkah 44 trgovskih centrov, 171 bencinskih servisov, 326 prodajaln z oblačili in obutvijo in 192 tehničnih trgovin in tako dalje.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, je bilo pri opravljanju trgovinske dejavnosti izrečenih 183 upravnih opozoril, s katerimi je bila naložena odprava teh. Samo v osmih primerih je bilo ugotovljeno ne nošenje maske in v 11, da zaposleni niso izpolnjevali pogoja PCT.

Skupaj več kot 83 tisoč evrov kazni za nepreverjanje pogoja PCT

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, za katere je bilo s strani tržnega inšpektorja ocenjeno, da predstavljajo nevarnost za zdravje in življenje ljudi (se ni preverjalo pogoja PCT pri strankah), je bilo v času inšpekcijskega nadzora izrečenih devet ustnih odločb, s katerimi se je takoj, začasno, do odprave ugotovljenih nepravilnosti prepovedalo opravljanje trgovinske dejavnosti v trgovinah ali na bencinskih servisih.

Skupno je bilo v času poostrenih nadzorov izdanih 15 ustnih odločb, s katerimi se je prepovedalo opravljanje trgovinske dejavnosti.

V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, je bilo izdanih 20 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 83.200 evra, in sicer ker zavezanci niso preverjali pogoja PCT pri strankah, od tega 12 na bencinskih servisih, tri v trgovini z oblačili in pet ostalim vrstam trgovin. 

»Na zadnji koordinaciji smo skupaj z vodji območnih enot ugotovili, da smo v zadnjih tednih vsi skupaj uspeli narediti en velik korak naprej pri upoštevanju pogoja PCT, tudi s pomočjo 15 ustnih odločb, s katerimi je bila izrečena prepoved opravljanja trgovinske dejavnosti; priznam, da me je skrbelo, kako se bo prijelo oziroma izvajalo preverjanje PCT dokazila skupaj z osebnim dokumentom in moram izpostaviti, da nam je uspelo zelo hitro sprejeti ta ukrep kot del našega začasnega spremenjenega življenja,« je povedala vršilka dolžnosti glavne tržne inšpektorice.

Zahvalila se je tudi strankam, ki brez nerganja in slabe volje pokažejo dokazilo o izpolnjevanju PCT pogoja skupaj z osebnim dokumentom in vsem tistim zaposlenim, ki na vstopnih točkah izvajajo preverjanje pogojev PCT.

»Hvala tudi vsem vam, ki vestno nosite zaščitno kirurško masko in s tem ščitite sebe in druge okoli sebe. Hvala vsem za potrpežljivost. Zares verjamem, da z doslednim preverjanjem pogoja PCT preprečujemo širjenje koronavirusa in tudi nepotrebne smrti,« je še dejala.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bombek (nepreverjen)

Na kaki podlagi pa inšpektorji zapirajo lokale, če nimajo zakonske podlage na podlagi vladnega odloka, ki je neveljaven, ter protiustaven glede PCT..??? To pomeni, da inšpektorji kršijo zakonodajo z ustavo in vsem spodaj navedenim.! Tista podjetja in lokale, ki izvajajo striktno preverjanja PCT pa kršijo več členov zakonodajo R. Slovenije z ustavo in še EU resolucije u - uredbami 2361/2021 in 953/2021, ki to jasno prepovedujejo bilo kako omejevanje ali pogojevanje z gibanje ali sam vstop..!

Starejše novice