Kavarna Osem v Benediktu je pred dnevi objavila oglas za delo, v katerem so iskali mlajšo osebo ženskega spola. Zaradi diskriminatornega oglasa jim je delovna inšpekcija izrekla denarno kazen, ki znaša od 3 do 20 tisoč evrov.

»Pričakuje se mlajša oseba ženskega spola,« je bilo zapisano v oglasu kavarne Osmice v Benediktu, ki so ga delili na družbenem omrežju. Ob tem so objavili še: »Javila se je zgolj ena študentka, ena zaposlena in en črni migrant,« je poročal Planet TV v oddaji Danes.

Oglas so v začetku tega tedna delili na strani Sindikat Mladi plus, ki so diskriminatornega delodajalca prijavili delovni inšpekciji. Oglas namreč ni zagotavljal enake obravnave med spoloma. Oglas se lastniku kavarne kljub kazni, ki jo je prejel, ne zdi sporen. Obrazložil je, da so zgolj napisali, kakšno osebo pričakuje in da z oglasom niso želeli zavajati starejših žensk.

Delovna inšpekcija je kavarni naložila globo, ki znaša od 3.000 do 20.000 evrov, so še poročali v oddaji Danes.

Omenjeni oglas se prav tako ni zdel sporen večini obiskovalcev v priljubljenem benediškem lokalu, a Zakon o delovnih razmerjih v 27. členu predpisuje, da delodajalec ne sme prostega dela objaviti samo za moške ali za ženske, prav tako ne sme dajati prednosti določenemu spolu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice