Podjetje Arosa Mobilia iz Limbuša pri Mariboru je v torek pristalo v stečaju. Stečajna upraviteljica naj bi prihodnji teden 70 delavcem izročila odpovedi.

Zaradi neplačanih prispevkov in neizplačanih plač v celoti se je oktobra začela stavka zaposlenih v podjetju Arosa Mobilia. Delavci že od maja niso prejeli plačanih prispevkov, za september pa po obrokih do zneska 850 evrov. Od novembra so na čakanju, zdaj pa je podjetje pristalo v stečaju. Odpoved naj bi prihodnji teden dobilo 70 delavcev.

»Smo v hudi stiski in negotovosti. Ta stečaj smo resnično težko dočakali, čeprav je bil pričakovan že nekaj časa,« je za Radio Maribor povedala sindikalna zaupnica Irena Trebičnik.

Za večino zaposlenih šok po več kot 30 letih dela

Čeprav je podjetje staro le nekaj let, ima proizvodnja kuhinj v Limbušu bistveno daljšo zgodovino. In del te zgodovine je več kot 30 let tudi večina zaposlenih. Gre za nekdanjo Marlesovo in kasneje Gorenjevo proizvodnjo kuhinj. Ravno Gorenje je zagotavljalo največ naročil, a je s tem prenehalo. To je podjetje pahnilo v finančne težave in zdaj še v stečaj.

Limbuškega podjetja ni rešilo niti to, da so v zadnjih letih dvakrat prejeli državno pomoč gospodarskega ministrstva. Pred dvema letoma so dobili 200.000 evrov nepovratnih sredstev, letos marca pa še 700.000 evrov dolgoročnega posojila. Lastnik podjetja Polo les se je takrat po poročanju Radia Maribor zavezal, da bo Aroso dokapitaliziral, a je od začetka oktobra v prisilni poravnavi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice