FOTO: Jure Banfi
Podjetje vložilo pritožbi in z ministrico išče rešitev, naložba Ikee pod vprašajem.

V podjetju Ocean Orchids so se zaradi nerodne zakonodaje znašli v precejšnjih škripcih, kar zadeva njihovo sodelovanje s švedskim gigantom Ikeo

Kot smo poročali, se gradnja načrtovanega logističnega centra še vedno ni začela. Maja so na osnovi ugotovitev okoljskega inšpektorata prejeli dve za prihodnost podjetja ključni odločbi; prva se nanaša na uporabo geotermalne energije, druga pa na njihove odcedne vode. 

Namesto kmetijskega objekta stavba

Težava pri slednjih tiči v dejstvu, da je deževnica, s katero zalivajo orhideje in ki jim ostane po namakanju, v Sloveniji obravnavana kot industrijska odpadna voda. Rastlinjaki namreč pri nas veljajo za stavbe oziroma naprave in ne za kmetijske objekte:

»Zakaj to ni kmetijski objekt? Zaradi tega, ker v uredbi o razvrščanju objektov iz leta 2017 rastlinjak ni bil uvrščen med kmetijske stavbe,« razlaga soustanovitelj in direktor podjetja Roman Ferenčak in hudomušno ponazarja: »Mi smo po domače povedano blok z več kot 10.000 kvadratnimi metri bivalne površine.«

Vodstvo tako ugotavlja, da je kmetijsko ministrstvo pri svojem delu v preteklih letih bilo malomarno. Zagato zdaj skušajo rešiti z aktualno ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec in že jutri naj bi nato temo stekel naslednji sestanek. Prepričani so, da bodo situacijo razrešili, so pa s problematično klasifikacijo zaznamovani vsi rastlinjaki v državi, razlagajo.

Alternative velika obremenitev – za finance in okolje

Težave s črpanjem geotermalne vode medtem segajo vse v leto 2005, ko so vložili vlogo za koncesnino. To so prejeli šele leta 2016 in še takrat jim je bila podeljena za količino vode, ki ni bila niti na ravni prejšnjih let.

Koncesijska pogodba dopušča največ 189.216 kubičnih metrov načrpane vode na leto oziroma slabih 100.000 kubičnih metrov manj, kot podjetje potrebuje za normalno delovanje.

Ob upoštevanju maja izdane odločbe in črpanju predpisanih količin bi bili primorani iskati alternative. A veliki stroški, ki bi jih prinesla na primer uporaba zemeljskega plina, bi za podjetje lahko bili usodni.

»Popoln nonsens je, da se država po eni strani zavezuje, da bomo zmanjševali uporabo CO2, po drugi strani pa zapira obnovljive vire energije.«

Vložili pritožbi, a zapleti ogrožajo posel

Zaradi omenjenih težav so v podjetju sicer že vložili pritožbi, o katerih bo ministrstvo odločalo prihodnji mesec. Od pristojnih v podjetju pričakujejo predvsem obvezno razlago zakona, ki bo pravilno opredelila njihove izpuste in geotermijo, s tem pa tudi odločitev v njihovo korist.

Vendar pa je zaradi birokratskih zapletov zdaj ogrožen donosen posel s pohištvenim velikanom Ikea, težek 35 milijonov evrov.

»Dokler zakonodaja ni usklajena nenazadnje tudi z evropsko zakonodajo – kar trenutno ni – je ta naložba seveda pod velikim vprašajem,« pojasnjujejo v Ocean Orchids.

Na nitki s tem visi dodatnih 40 zaposlitev, prav tako je država že zagotovila dva milijona evrov subvencije, ki bi jo v primeru, da posel pristane v vodi, morali vrniti.

Kljub vsemu v podjetju zaenkrat še ne razmišljajo o selitvi proizvodnje čez mejo in računajo na razumno rešitev situacije.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmm (nepreverjen)

Niso prvi, ki bi crknili zaradi Ikeje, spomnim se Razgorška pred leti.
Boljše imeti 100 manjših strank in počasi rasti, kot pa eno veliko in delati milijone in milijarde potem pa čez noč zapreti.

Res je (nepreverjen)

Rastlinjak my ass a beton po tleh do kjer seže oko-slika :)) Odpadne vode ja mogoče saj verjetno gnojijo te svoje rastline...par nenapovedanih pregledov odpadne vode v roku 2 mesecev in se določi ali je odpadna voda ali deževnica. In tudi toliko denarja so že dobili od države, da jih v 10 letih ne bodo poplačali z davki od plač in dobička. Takšni vedno jamrajo.

Starejše novice