Zavarovalnica Sava je v letu 2018 dosegla 29,5 milijonov evrov čistega dobička, kar je 18 odstotkov več kot predlani. Zavarovalnica s sedežem v Mariboru ostaja druga največja zavarovalnica na trgu.

Obseg bruto premij znaša 395,1 milijona evrov in se je povečal za osem odstotkov, je razvidno iz letnega poročila družbe, izplačila bruto škod pa so se povečala za 16,5 odstotna na 275,7 milijonov evrov. Premoženjska zavarovanja so prispevala 18,4 milijona evrov, življenjska pa 11,2 milijonov evrov čistega dobička.

Zavarovalnica Sava s sedežem v Mariboru in iz skupine Sava Re je lani s 16,6-odstotnim tržnim deležem, merjenem po obsegu bruto premij, ostala druga največja zavarovalnica na trgu.

Na področju premoženjskih zavarovanj je njen tržni delež znašal 18,8 odstotka in se je nekoliko povečal, na področju življenjskih pa 11,6 odstotka in je zaradi povečanega obsega doživetij polic življenjskih zavarovanj nekoliko upadel.

Naravne ujme odnesle 8 milijonov evrov

Na izplačila škod so vplivale naravne ujme, ki so povzročile za več kot osem milijonov evrov izplačil, kar je več od načrtovanega. Kljub temu je Zavarovalnica Sava leto zaključila z višjim dobičkom kot leto pred tem.

»Naše zavarovance je lani prizadelo kar nekaj neurij s točo, najmočnejše na območju občine Črnomelj, kjer je v izredno kratkem času na ozkem pasu padla velika količina toče in dežja. Zato smo prepričani, da bo treba v naslednjih letih tudi v zavarovalništvu še bolj upoštevati okoljske spremembe in se jim prilagajati,« je v poročilu zapisal prvi mož Zavarovalnice Sava David Kastelic.

Drugo leto po združitvi Zavarovalnice Maribor, Zavarovalnice Tilia ter hrvaških zavarovalnic Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje so po besedah Kastelica namenili dodatnemu utrjevanju skupne blagovne znamke. Aprila so podpisali pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža hrvaških družb Ergo osiguranje in Ego životno osiguranje, a še čakajo na dovoljenje hrvaškega regulatorja za prevzem.

Družba je lani skupaj zaposlovala 1192 ljudi, kar je 41 manj kot ob koncu leta 2017. Kot pojasnjujejo, je zmanjšanje števila zaposlenih še vedno posledica optimizacije procesov in sinergijskih učinkov združevanja.

Letos zavarovalnica na področju premoženjskih zavarovanj načrtuje dodatno povečanje zbrane premije ob nadaljnjem izvajanju ukrepov za izboljšanje zavarovalno-tehničnega rezultata, medtem ko bo zbrana premija na področju življenjskih zavarovanj zaradi dodatne velike dinamike doživetij v letih 2018 in 2019 nekoliko nižja kot lani, piše STA. Finančni načrt predvideva čisti dobiček v višini 32,8 milijona evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice