Po ocenah zavarovalnic je na slovenskem trgu na letni ravni vseh zavarovalniških goljufij za kar 113 milijonov evrov.

Ste se kdaj vprašali, kako zavarovalnice ugotavljajo in preganjajo morebitne poskuse zavarovalniških goljufij pri prometnih nesrečah? V Zavarovalnici Triglav so na primer že pred leti oblikovali posebno službo za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar, s katerimi v internih postopkih poskrbijo za primerno obravnavo in razrešitev poizkusov goljufij. 

Pri tem jim pomagajo tudi detektivi, IT-forenziki, sodni izvedenci in drugi strokovnjaki: »Občasno sodelujemo z različnimi institucijami, na primer s policijo z namenom, da bi zmanjšali tveganja, povezana z zavarovalniškimi prevarami.«
 
Na podlagi različnih indikatorjev jim pri identifikaciji sumljivih škodnih primerov pomaga tudi računalniško orodje, pomembno vlogo pa imajo predvsem zavarovalniški cenilci, ki sumljive okoliščine pogosto zaznajo že ob reševanju škodnih primerov in jih sporočijo strokovni službi za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar.

Z digitalno forenziko razbijajo laži

»Pri preiskavah sumov prevar, povezanih s prometnimi nesrečami oziroma avtomobilskimi zavarovanji, uporabljamo sodobna orodja za diagnostiko vozil, s terenskimi poizvedbami pridobivamo dodatne podatke o okoliščinah nastanka škodnih dogodkov, po potrebi pa se v postopek vključijo še drugi strokovnjaki ali izvedenci,« še pojasnjujejo v Zavarovalnici Triglav.

Ena izmed bolj in bolj uveljavljenih metod ugotavljanja vzrokov prometne nesreče je digitalna forenzika. Prav informacije o dogajanju v vozilu pred nesrečo so ključne.

Na podlagi nekih deformacij in tistega, kar lahko najdemo na vozilu, lahko izračunamo trčno hitrost, nemogoče je pa brez podatkov, ki jih odčitamo iz vozila, povedati kdaj, kje je voznik reagiral, kakšna je bila njegova hitrost vožnje v trenutku reagiranja,« pojasnjuje prometni strokovnjak in zavarovalniški forenzik Jože Škrilec.

Zavarovalnice si podatke o škodnih primerih lahko izmenjujejo

Primerov zavarovalniških goljufij po prometnih nesrečah je sicer v Sloveniji precej. Zgolj v Zavarovalnici Triglav pojasnjujejo, da imajo popisanih več kot 350 shem goljufij. Največ obravnavanih sumov prevar, okoli 70 odstotkov, je povezanih z avtomobilskimi škodami iz naslova avtomobilskega kaska in zavarovanja avtomobilske odgovornosti. 

»Največkrat gre za lažno prikazovanje škodnega dogodka, napihovanje višine zahtevka in predložitev lažnih dokumentov. V primeru kriminalnih združb oziroma goljufij večjega obsega, zavarovalnice sodelujemo v okviru Slovenskega zavarovalnega združenja in si v skladu z zakonskimi možnostmi izmenjujemo podatke o škodnih primerih,« pravijo v Zavarovalnici Triglav,

Na slovenskem trgu na letno 113 milijonov evrov goljufij

Strokovnjaki v povprečju ocenjujejo, da je 10 odstotkov vseh škod po svetu posledica goljufij. Britansko združenje zavarovalnic denimo ocenjuje, da naj bi zavarovalnicam uspelo odkriti zavarovalniške goljufije v višini štirih odstotkov obračunanih kosmatih zneskov škod, medtem ko naj bi bilo neodkritih zavarovalniških goljufij za šest odstotkov čistih prihodkov od zavarovalnih premij.

Po oceni Zavarovalnice Triglav naj bi bilo na letni ravni vseh zavarovalniških goljufij na slovenskem trgu za 113 milijonov evrov. Vsak Slovenec naj bi tako letno plačal 80 evrov več premije zaradi nepoštenja manjšine.

Pri tem v Zavarnici Triglav na podlagi praks iz tujine poudarjajo, da je razširjenost goljufij v veliki meri povezana z osveščenostjo zavarovancev o tem, da so goljufije kaznivo dejanje in da zvišujejo premije za vse. Večina zavarovancev se ne zaveda, da gre pri zavarovalniških goljufijah dejansko za kazniva dejanja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
beli52 (nepreverjen)

80 evrov plača vsak zavarovanec več na leto zaradi nesposobnega in nestrokovnega predvsem pa nemotiviranega kadra na slovenskih zavarovalnicah.Najlažje je vse prenesti na zavarovance;pa koga to vlečete za jajca z takimi izjavami....in zakaj potem nadzorniki in menažerji na koncu leta dobijo nagrado za uspešno poslovanje in to ne majhno.Merilo uspešnosti je zelo relativno ....in izkoriščano v škodo zavarovancev. Toliko luzerji...nismo mi zavarovanci ovce,samo nimamo izbire,ker je zavarovalniški lobi izredno koruptiven in kartelno povezan. Lp.

Starejše novice