Na Inštitutu 8. marec so zbirali podpise za referendum, kjer se bo glasovalo, ali bomo v Sloveniji z zakonom zaščitili vodo ali ne.

Na pobudo Inštituta 8. marec so po Sloveniji zbirali overjene podpise za zaščito pitne vode in zavrnitev po njihovih besedah škodljivega zakona o vodah.

S podpisi so želeli doseči referendum, na katerem se bo glasovalo o sprejemu ali zavrnitvi zakona o vodi. 

Zdaj so sporočili, da so samo v 35 dneh zbrali več kot 48.000 na upravnih enotah overjenih podpisov za referendum proti zakonu o vodah. 

»Ratalo nam je.«

»Ratalo nam je. V državni zbor vlagamo 48 tisoč overjenih podpisov,« je z nasmehom novinarsko konferenco otvorila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač

»Po ulicah slovenskih mest in vasi se je zgodilo čudovito gibanje: upokojenci, dijaki, mlade mamice, ljudje različnih prepričanj so pred upravnimi enotami podpirali podpise ljudi za zaščito vode. Na terenu je delalo več kot 150 prostovoljcev in prostovoljk, ki so opravili glavnino dela,« je stanje na terenu opisala koordinatorica terenskih aktivnosti Alenka Kreč Bricelj.

Gibanje cele Slovenije

Gibanje Za pitno vodo je preseglo okvire Ljubljane.

»V Mariboru smo pred upravno enoto dežurali predvsem dijaki in dijakinje. Želimo drugačno družbo, zaščititi želimo našo vodo,« je povedala 20-letna Diana Dajčman, predstavnica Mladih za podnebno pravičnost Maribor. 

»Gorenjska se je med zbiranjem podpisov zbudila. Na upravni enoti Radovljica, v kateri sta vodna bisera Bohinjsko in Blejsko jezero pa je bilo oddanih največ podpisov na prebivalca,« se je pohvalila Nina Arnuš iz Zavoda Tri. 

»V Kopru smo skakali v vodo, protestirali in bili na ulicah,« pa je dodala Hana Hanžek, predstavnica Zelencev.

Minister Koritnik po menju pobudnikov referenduma svoje delo opravlja slabo

V državni zbor je gibanje prineslo 48.000 overjenih podpisov za razpis referenduma. Maja Koražija, članica Instituta 8. marec, se je zahvalila vsem delavcem in delavkam na upravnih enotah. 

Mojca Lukan, članica Instituta 8. marec, pa je kritično izpostavila delo ministra za javno upravo Boštjana Koritnika: »Na naše opozorilo in predloge je minister odgovoril z zanikanjem da bi problemi obstajali, čeprav očitno obstajajo. Čeprav je bilo prek spleta oddano več kot 25 tisoč podpisov, jih danes vlagamo samo 19 tisoč, kolikor jih je bilo na števcu pred enim tednom. Ker minister ni zagotovil ustreznih postopkov in kadrov. Ne moremo se znebiti občutka, da gre tako kot pri »ja pomeni ja« za zavlačevanje, da bi bilo glasovanje na referendumu čim kasneje v poletju.«

Usodo vode vzemimo v svoje roke

Miha Stegel iz civilne iniciative Danes! pa je poudaril, da obstoječi zakon škoduje naravi in omogoča kapitalske posege vanjo: »Čas je, da se državljani in državljanke odpravimo na referendum in zaščitimo naravo. Usodo vode vzemimo v svoje roke. Na referendumu obkrožimo proti.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice