Slika je simbolična (foto: Bobo).
Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril sprejetje predloga zakonov o investicijah in nujnih ukrepih v zdravstvu. Izpostavil je tudi pozitivne novice glede epidemiološke slike.

Na današnji vladni novinarski konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar izpostavil tri nove zakone v zdravstvu in spregovoril na temo epidemiološkega stanja.

»Danes je prvič po 9. septembru 2020 število pozivnih primerov padlo pod sto, in sicer imamo danes 83 potrjenih primerov. Prav tako je danes prvi dan po 10. oktobru 2020, ko nismo zabeležili nobene smrtne žrtve,« je poudaril minister za zdravje trenutno stanje.

Zakon o dolgotrajni oskrbi in nujni ukrepi na področju zdravstva

Zakon o dolgotrajni oskrbi bo osebam, ki ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase, ob njihovem aktivnem sodelovanju, omogočilo kakovostno in varno življenje, je dejal minister.

Z drugim zakonom bo delo v zdravstvu bolj učinkovito, povečala pa se bo tudi dostopnost do zdravstvenih storitev in varnost pri uporabi medicinskih pripomočkov.

»Drugi zakon je zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Omogočili bomo bolj učinkovito delo v zdravstvu, povečali dostopnost do zdravstvenih storitev in varnost pri uporabi medicinskih pripomočkov,« je pojasnil zdravstveni minister.

Za zaposlene bi naj zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo prinašal boljše delovno okolje, za bolnike pa bolj kakovostno obravnavo.

»Vse predlagane rešitev prinašajo hitre in preproste ukrepe, s ciljem večje učinkovitosti zdravstva. Ti ukrepi bodo zdravstvenemu delavcu olajšali vsakdan. Če bo zdravstveni delavec bolj opolnomočen za svoje delo, bomo na koncu močnejši kot družba,« je ukrepe opisal Poklukar.

Temeljni cilj predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 je zagotavljanje finančnih sredstev v načrtovanem obsegu 1943 milijonov evrov.

Naložbe so med drugim predvidene v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva.

Delovanje klicnega centra do vključno 30. junija 2021

»Cepiva za zdaj ni moč izbrati, vendar se pogovarjamo o tem. Če se izkaže, da je cepiva dovolj, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi podali izbire med cepivom. Končnega odgovora še vam ne morem dati. Stroka je podala jasno mnenje, da ta trenutek ni važno katero cepivo, ampak da je cepivo,« je dodal Poklukar glede izbire cepiva.

Vlada je odločila, da se delovanje klicnega centra kljub zaključku epidemije zaradi velikega povpraševanja po informacijah, povezanih z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, podaljša še do vključno 30. junija 2021.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Laki (nepreverjen)

Zdravstvu bi vlada namenila skoraj dve milijardi evrov.........za zasebnike ,ki ustrezajo politiki vladajočih in dodatkom za poslušnost svojega šefa .

Starejše novice