Po poročanju častnika Delo naj bi v drugi polovici leta prišlo do združitve treh podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo potrebščin za otroke in nosečnice.

Sklad zasebnega kapitala Alfi PE je podpisal pismo o nameri za pridobitev večinskega deleža v treh družbah - Baby Center, Pikapoka in družbe Apollo. Sledijo skrbni pregledi vseh družb in izvedbe formalnih postopkov, so še zapisali v Delu. Alfi PE bo udeleženim podjetjem zagotovil svež kapital, ki bo omogočil rast skupine.

Z združevanjem bo nastalo vodilno tovrstno podjetje v jugovzhodni Evropi, katerega namen bo vstop na nekatere zahodne trge.

Katera podjetja se združujejo?

Baby Center je vodilno podjetje na področju prodaje izdelkov za otroke in nosečnice in je bilo ustanovljeno leta 1990.

Pikapoka je družinsko podjetje, ki je po letu 1995, ko je bilo ustanovljeno, zgradilo verigo prodajaln Pikapolonica v Sloveniji in Bubamara na Hrvaškem.

Podjetje Apollo je prisotno od leta 1991 na območju jugovzhodne Evrope. Z lastnimi blagovnimi znamkami je podjetje razširjeno v dvajsetih državah.

Alfi PE je sklad zasebnega kapitala, ki se ukvarja z naložbami v podjetja, v katerih prepoznajo potencial rasti. Alfi PE je partner Slovenske izvozne in razvojne banke in Evropskega investicijskega sklada.

Blagovne znamke se bodo poenotile

Z združitvijo bo prišlo do nastanka vodilnega ponudnika izdelkov za nosečnice in otroke na območju Slovenije, Hrvaške ter drugih držav na ozemlju jugovzhodne Evrope. Prav tako načrtujejo razširitev poslovanja v izbrane države Zahodne Evrope.

Skupina štirih največjih družb z izdelki za otroke v Sloveniji ima skupaj 77 trgovin z igračami in pripomočki za otroke v Sloveniji in 29 trgovin na Hrvaškem. Ob tem imajo močno spletno prodajo na več spletnih platformah.

Z združitvijo bo prišlo do poenotenja blagovnih znamk, odpravljeno bo morebitno podvajanje trgovin, prav tako bodo zgradili enotno spletno mesto za prodajo, poroča Delo.

Kakšno je ozadje?

Večinska lastnika Baby Centra sta zakonca Marjan in Marija Bevk, krovna družba skupine pa je Bemit. Pod svojim okriljem imajo tudi številne druge dejavnosti, nepremičninska podjetja, so zastopniki tujih blagovnih znamk. Predlani so prodali trgovino za male živali Mimaja. V Sloveniji je 35 trgovin Baby Center, ob tem imajo še hčerinsko družbo na Hrvaškem s 13 trgovinami.

Ptujsko podjetje Pikapoka, ki ima v Sloveniji 32 prodajaln, je v lasti Silve Volgemut. Prisotna je tudi na 16 lokacijah na Hrvaškem, kjer deluje pod imenom Bubamara.

Družba Apollo je v lasti Janka Volgemuta. S hčerinskimi podjetji je prisotna na Hrvaškem in v Makedoniji.

Delo poroča, da naj bi se po neuradnih podatkih Pikapoka in Baby Center v preteklosti že pogovarjala o združitvi, zaradi pritiska konkurence, vendar do končne odločitve ni prišlo. Družba Alfi PE naj bi po združitvi postala večinski lastnik, sedanjim lastnikom pa bo pripadla vloga solastnikov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice