Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 sta podala vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da se je včeraj s posebnim letalom iz Španije vrnila skupina 41 Slovencev in osem državljanov Avstrije. Vsem povratnikov v domovino je bila odrejena 14-dnevna karantena, ki jo bodo preživeli v Hotelu Pak v Velenju.

Vsi povratniki iz žarišč v karanteno

»Karantena bo odrejena tudi za vse druge Slovence, ki se bodo vračali iz žariščnih območij. Do danes je bilo izdanih že 454 odločb o karanteni,« je pojasnil Kacin. Vsi potniki iz Španije so bili ob prihodu v Slovenijo zdravstveno pregledani in nobena oseba ni bila pozitivna na koronavirus.

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je opisal postopek vračanja Slovencev, ki so v tujini. V skupini, ki je prispela v domovino, gre za študente, športnike in poslovneže, ki so razumeli, da njihov povratek lahko predstavlja usodno dejanje, je povedal Šter. Možnost vrnitve so pozitivno sprejeli in vsi bili seznanjeni s tem, da jih čaka 14-dnevna karantena.

»Bivanje v hotelu je pospremljeno z dostojnim standardom, strežba je prilagojena razmeram v karanteni,« je razložil in dodal, da vso hrano dobijo postreženo pred vrata in nimajo stikov z osebjem. 

Še veliko Slovencev prihaja domov

Že jutri prihaja iz Madrida novo letalo s slovenskimi državljani, ki bodo prav tako napoteni v karanteno. Za državljane drugih držav pa velja, da se lahko odpravijo v domovino, ampak ne smejo imeti postankov v Sloveniji. 

Kacin se je zahvalil družbi Hisens Gorenje, ki je v tej zadevi nudila pomoč in lokalnemu prebivalstvu v Velenju. Ob tem je poudaril, da Velenje ni prvo mesto, ki bo imelo karanteno, saj je Slovencev v tujini še veliko. Pozval je vse ponudnike nastanitvenih kapacitet, da priskočijo na pomoč in spomnil na sklad, ki ga je ustanovila država za namen dobrodelnih prispevkov, ki bodo namenjeni boju zoper epidemijo koronavirusa.

»Moj oče je bil kovač in kadar se mu je kdo zahvaljeval za njegovo storitev, mu je svetoval 'kar v kot postavite'. Denar bo šel za frontno linijo, za zdravstvo,« je slikovito obrazložil namen sklada Šter.

Popoldanske konference zaradi seje vlade, na kateri bo vlada obravnavala krovni zakon za pomoč pri epidemiji, ne bo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice