Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je nezakonito več mesecev sedel na direktorskem stolčku podjetja Minta, še vedno pa sedi na predsedniškem stolčku sveta Pomurske skupnosti.

Kot je poročal 24 ur, sta dva zakona, in sicer o poslancih in integriteti, povsem jasna. Pravita namreč, da poslanci ne morejo biti hkrati še direktorji družb niti predsedniki sveta raznih skupnosti. KPK je ugotovila, da je Horvathovo hkratno opravljanje poslanske funkcije in zastopanje Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti nezdružljivo. Zanje je prav tako nezdružljivo Horvathovo direktorsko mesto v podjetju Minta, ki ga je zapustil šele pred dobrim mesecem dni. 

Glede na to, da poslanec madžarske skupnosti Ferenc Horvath v predpisanem roku ni odpravil nezdružljivosti funkcij, mu je poslanski mandat potekel že pred osmimi meseci, piše 24ur. Toda slednji še vedno sedi v parlamentu, prejema plačo, poslanci pa se mu ne upajo vzeti mandata.

Od septembra naprej funkcija poslanca nelegitimna

Razpravo o ugotovitvah prenehanja njegovega mandata je na sejo parlamentarne mandatno-volilne komisije želela uvrstiti Levica, a pri tem ni bila uspešna. 

Člani mandatno-volilne komisije DZ njihovega predloga za razširitev dnevnega reda s točko, pri kateri bi komisija presodila o razlogih za nezdružljivost funkcij poslanca madžarske narodne skupnosti Horvatha, namreč niso podprli.

Nedzdružljivost funkcij bi moral odpraviti v roku treh mesecev od začetka njegovega mandata, kar pa se ni zgodilo. 

"Moje mnenje je, da je od septembra naprej, njegova funkcija postala nelegitimna, ker zakon pravi, da če poslanec nezakonitosti ne odpravi, mu mandat poslanca preneha," je za 24ur povedal Boris Štefanec, predsednik KPK.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Slovenski volivci smo izvolili POSRANCE namesto poslancev .

Starejše novice