Na 'sejmu nove generacije' so udeleženci tiskovne konference ob zaključku ogleda sejmišča izpostavili predvsem pomembno vlogo mladih v kmetijstvu in njegovi prihodnosti.

Kot smo poročali, se je v Gornji Radgoni danes odvilo odprtje že 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki je letos še posebej posvečen mladim v agroživilstvu, kot država partnerka pa pri njem sodeluje Makedonija.

K pestrosti dogajanja tudi tokrat bistveno prispeva Ministrstvo za kmetijstvo, ki obiskovalcem na svojem sejemskem prostoru nudi številne koristne informacije ter organizira odmevne okrogle mize.

Praznik slovenskega kmetijstva

Na tiskovni konferenci ob odprtju sejma je tako spregovoril tudi dosedanji kmetijski minister in novi predsednik DZ Dejan Židan. Ta je še pred tem opravil hiter ogled sejmišča in ugotovil, da gre znova za sejem presežkov. Kot je dejal, želi ministrstvo oziroma vlada tudi s svojo prisotnostjo pokazati, da gre pri dogodku pravzaprav za praznik slovenskega kmetijstva in proizvodnje hrane.

»Letošnji sejem je bolj v duhu mladih, zato ker se zavedamo, da ob spremembah, ki so pred nami, potrebujemo še več energije, več inovativnosti in več samozavesti. To so pa tri lastnosti, ki jih pogosto opredeljujemo kot lastnosti mladih,« je povedal Židan.

Izpostavil pa je tudi priložnost, ki jo sejem nudi za pogovore znotraj strokovne javnosti, z nevladnimi organizacijami. Ti namreč omogočajo lažje vodenje sicer zahtevne kmetijske politike.

»Kmetijska politika je ena od najtežjih politik v državi, zato ker ne odgovarja samo na proizvodnjo hrane, odgovarja tudi na okoljska vprašanja in nenazadnje odgovarja tudi na socialna vprašanja,« razmišlja dosedanji kmetijski minister in dodaja: »Kmetijska politika je dodatno težka v Sloveniji, zato ker smo regionalno zelo različni. S stališča turizma, lepot, nas kot prebivalcev je to dobro, s stališča vodenja enotne kmetijske politike, je pa to faktor ki povzroča dodatno skrb, dodatno potrebo po sistematičnem delu.«

Zbrane je nato nagovoril še predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan, ki je danes tudi odprl sejemsko dogajanje:

»Zelo sem vesel, da je bilo ob tem obhodu videti veliko mladih kljub nekoliko slabšemu vremenu. Bi pa poudaril in res povabil vse, da se sejma udeležijo, pridejo pogledat, kako se mi kot podeželska mladina predstavljamo, kaj so naše aktivnosti in kako pomembne so mladi kmetje za prihodnost.«

Makedonski minister Ljupcho Nikolovski pa je medtem izrazil upanje na nadaljnjo krepitev sodelovanja med Slovenijo in Makedonijo ter se zahvalil za vabilo na sejem ter vso podporo, ki je je bil deležen.

Kmetijsko-živilski sejem zdaj k obisku vabi vse do prihodnjega četrtka in aktualno sejemsko dogajanje lahko seveda redno spremljate tudi v oddaji Sejemski vrtiljak na TV IDEA. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice