Poslanec Dejan Židan iz vrst SD opozarja, da je študent študent, pa čeprav se šola v tujini.

Vlada je konec lanskega decembra sprejela sedmi protikoronski paket, v katerem med drugim študentom namenja solidarnostni dodatek v višini 150 evrov, a kot kaže, ne vsem. 

Dodatek tudi za tiste, ki študirajo v tujini

Poslanec SD Dejan Židan vladi sporoča, da morajo tudi slovenski študenti, ki študirajo v tujini, biti upravičeni do enkratnega kriznega dodatka za študente.

Kot pravi, se je nanj s pismom obrnila mama študentke iz Prekmurja, ki je svojo zgodbo opisala tako:

»Hči je štipendistka z državno štipendijo Republike Slovenije. Stalno prebivališče ima v Sloveniji, začasno pa v Avstriji. Na pristojnem ministrstvu so povedali, da pomoči ne dobi zato, ker študira v tujini in se zaradi tega ne tretira kot študentka. Veliko je takih študentov v Sloveniji, ki pač študirajo v tujini in nihče ni dobil do sedaj nobene pomoči. Hči biva v Avstriji v študentskem domu in mesečno plačuje 309 evra, ne glede na to, da predavanja potekajo po spletu. Tam ne dobijo nobenih olajšav. Gre za vprašanje pravičnosti. Kako je možno, da dobi štipendijo, ne dobi pa pomoči, kot vsi ostali študenti?«

Židan: Študentom že dvakrat storjena krivica

Opisan primer je po mnenju Židana najboljša potrditev, da je do zdaj bila skupini študentk in študentov, ki študirajo v tujini, že dvakrat narejena krivica. V konkretnem primeru je ta še bolj opazna, saj je država študentki preko dodelitve državne štipendije za študij v tujini priznala, da je študentka, ko pa je treba nakazati enkratni krizni dodatek, pa ji tega ne prizna.

Židan zdaj na vlado podaja poslansko pobudo, in sicer naj v PKP8 vključi izplačilo dvojnega kriznega dodatka za študente v skupni vrednosti 300 evrov, ker jim ta do zdaj ni bil izplačan z razlogom, da študirajo v tujini.

»Na ta način bomo tudi te študentke in študente obravnavali enakopravno z drugimi študenti in jim z dejanjem pokazali, da cenimo in razumemo njihov trud,« dodaja Židan.

V primeru, da vlada pobude ne sprejme, pa Židan že zdaj napoveduje, da bo v času naslednjega »korona zakona« vložil poslanski amandma z željo, da se tem mladim ljudem popravi storjena krivica.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dejan svinskoglavi (nepreverjen)

vcasih se tudi zmotim

Starejše novice