Turistično informacijskih centrov in muzeji še zmeraj ne vedo, ali lahko po noveli zakona o trgovini tudi ob nedeljah prodajajo spominke in drugo blago.

Oktobra lani je začela veljati novela zakona o trgovini, s katero je prepovedano obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dni.

Med izjemami so le prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Odprte so lahko tudi manjše prodajalne, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oziroma njihovi prokuristi, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Bi s prodajo spominkov kršili zakon?

Sprememba je precej sivih las povzročila v turizmu, konkretno pri obratovanju turistično informativnih centrov, muzejev in drugih zavodov na področju turizma, ki obratujejo tudi ob nedeljah in dela prostih dneh oziroma imajo ravno na te dni povečan obseg dela zaradi same narave svojega delovnega področja.

Problematiko naj bi poskusili rešiti z institutom obvezne razlage zakona ali v skrajnem primeru z zakonsko spremembo, ki bi turistično informacijske centre in muzeje uvrstila med izjeme.

Organ nadzora brez uradnega odgovora

Poslanec Dejan Židan iz SD je zdaj na to temo postavil poslansko vprašanje resornemu ministru Zdravku Počivalšku, saj je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v dopisih podalo nezavezujoče mnenje, da tudi za turistično informacijske centre velja zakonska določba, ki prepoveduje prodajo ob nedeljah in dela prostih dnevih.

Kot poudarja Židan, vlagatelji zakona menijo, da v primeru turistično informacijskih centrov in muzejev ne gre za trgovine, saj je njihova osnovna dejavnost nekaj povsem drugega. 

Odgovoriti bo moral Počivalšek

Židan je tako na Počivalška sedaj naslovil naslednji poslanski vprašanji:

»Ali je po mnenju Tržnega inšpektorata turistično informativnim centrom, ki so zaradi svoje osnovne dejavnosti odprti tudi v nedeljo dovoljeno, da oseba, ki nudi turistom informacije, lahko proda tudi spominke ali drugo blago, ki je v TIC-u namenjeno za prodajo? 

Ali je po mnenju Tržnega inšpektorata muzejem in drugim razstavnim prostorom, ki so zaradi svoje osnovne dejavnosti odprti tudi v nedeljo dovoljeno, da oseba, ki prodaja vstopnice, lahko proda tudi spominke, ki so namenjeni za prodajo?« 

Novelo zakona o trgovini, v katero so očitno pozabili vtakniti še dodatno izjemo za turistično informacijske centre, je sicer podprlo 72 poslancev. Le del poslancev LMŠ in DeSUS je skupaj s poslanci SMC in SNS glasoval proti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice