Foto: Bobo
Gibanje Svoboda, SD in Levica želijo vlado sestaviti do 3. junija.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so prvi uradni krog koalicijskih pogajanj ocenili kot uspešnega.

Danes so določili časovnico nadaljnjih pogajanj, vlado pa si želijo sestaviti do 3. junija. Do konca tedna je pričakovati razrez ministrskih mest po koalicijskih partnerjih.

Vodje omenjenih strank so se na koalicijskih pogajanjih sestali v državnem zboru. Kot je v izjavi za medije po koncu dejal najverjetnejši kandidat za mandatarja Golob, so se dogovorili, da bodo poskušali ujeti najhitrejši rok, to je 3. junij, kot tisti, ko bi sestavili vlado.

»Predpogoj za to je, da bomo še pred 13. majem uskladili večino točk med sabo, da lahko gremo s formiranjem parlamenta naprej po hitrem postopku,« je dodal Golob.

Načrti za dva mandata

Delovna pogajanja bodo nadaljevali v sredo, do konca tedna pa je pričakovati tudi jasnejši obris vlade glede razreza ministrskih mest. O imenih posameznih kandidatov po besedah Goloba danes še niso govorili, več o tem bo, kot je napovedal, jasno prihodnji teden.

Golob je še dodal, da imajo načrte za dva mandata.

»Če želimo resno nasloviti razvojne izzive, moramo gledat dlje, kot je en mandat,« je dejal. Po njegovih besedah bodo takoj naslovili njihova na videz protislovna cilja, kako ustvarjati in kako pravično deliti, da bomo imeli socialno pravičnost in solidarnost.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Lepo počasi in sigurno gospod predsednik vlade Slovenije. Kako maščevalni so poraženci teh volitev se je pokazalo sedaj, ko niso hoteli podaljšati nižjo ceno naftnih derivatov. Tako so maščevalni, da so kaznovali še tiste, ki so glasovali za njih. Obup od karaktera.

Surfeiter (nepreverjen)

En kreten, podjetnik, po poklicu šofer brez izobrazbe z "nešteto" kombiji, mi je rekel:"Volil bom SDS, so mi znižali nafto!" Sedaj se čoha za uho ... To in podobni so volilna baza SDS ... nasamarjeni!

pohorskisvizec

hahaha...2 mandata, ti komik kot serpentinšek. Upam, da te po 2 letih ali še prej odstrelijo v orbito. Kandidati pa so hujši kot kandidati v Buđumburi v Afriki!

Starejše novice