FOTO: Klavdija Žitnik
V Mariboru je danes potekal tretji Karierni sejem, ki je privabil več kot 55 delodajalcev, ki so se predstavili iskalcem zaposlitve. V okviru kariernega sejma se je danes odvila tudi okrogla miza, kjer so govorili o gospodarskih razmerah na Štajerskem.

Na okrogli mizi so bili prisotni tudi Borut Zorman iz Magne Steyr, iz Taluma Vlasta Stojak, z Zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga, Tomaž Gorjup iz Styrie digital Marketplaces in iz Austrie Advantage Peter Hasslacher.

Kljub nadpovprečni stopnji registrirane brezposelnosti na Štajerskem pa je za optimističen začetek okrogle mize poskrbela Mirjana Zgaga iz območne enote Zavoda za zaposlovanje Maribor. Gospodarske razmere se izboljšujejo in tako so na Štajerskem v letu dni število brezposelnih znižali za 14,5 odstotka.

»Trendi so pozitivni, a je treba biti realen,« je poudarila Mirjana Zgaga in dodala, da v njihovi regiji beležijo 10 odstotkov več potreb po delavcih, a da tu obstaja razkorak med potrebami in brezposelnimi. Delodajalci namreč povprašujejo po kadrih, ki jih v registru brezposelnih ni.

FOTO: Klavdija Žitnik

Dobili prve ženske CNC-operaterke

»Veliko povpraševanje je v predelovalnih dejavnostih, kovinarstvu, gradbeništvu, gostinstvu, trgovini, največ pa po varilcih, orodjarjih, strugarjih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev.«

Še posebej so pri Zavodu ponosni, ker jim je uspelo prekvalificirati nekaj brezposelnih žensk za moški poklic, no, do zdaj je bil to moški poklic, tako so dobili prve ženske CNC-operaterke, ki so se izkazale odlično, je povedala Mirjana Zgaga. 

Magna testno septembra, serijsko februarja 2019

Kadrovski manager Borut Zorman iz Magne Steyr je pojasnil, da bodo testno proizvodnjo zagnali septembra, medtem ko bo serijska proizvodnja stekla februarja 2019. V Gradcu se trenutno uvaja 45 delavcev, nato z uvajanjem začne še ena skupina 30 delavcev.

»Danes še vedno iščemo kadre na področju kakovosti, vzdrževanja, informatike, servisnih služb, v prihodnosti še kadre s področja logistike in razvoja kadrov. Ko izbiramo kadre, gledamo na izkušnje in izobrazbo,« je poudaril Borut Zorman. 

FOTO: Klavdija Žitnik

Talum na veliko zaposluje

Pozitivna zgodba pa prihaja iz podjetja Talum. Vlasta Stojak je poudarila, da veliko vlagajo v mentorje ter usposabljanje vodij, delajo na komunikaciji, vodstvenih veščinah, na razumevanju medgeneracijskih razlik. »Zgodil se nam bo velik val upokojevanja, zato vabimo zaposlene, da delajo dlje, in delamo na mentorskih shemah, kako bomo to dragoceno znanje prenašali na mlade. Povezujemo se s šolami, razpisali smo mesta v vajeništvo za oblikovalca kovin, a imamo zelo slab odziv.«

Prav tako dobro poznajo tudi kadrovske štipendije, doslej so štipendirali več kot 300 mladih. Tako razpisujejo štipendije s področja strojništva, elektrotehnike, metalurgije, informatike, mehatronike. Za bodoče kadre skrbijo tudi tako, da jih vključijo v delovni proces, pri njih delajo prakso, opravljajo diplomske in seminarske naloge, nudijo jim počitniško delo. 

»Takoj po diplomi jih povabimo k delu pri nas. Leta 2016 smo bili razglašeni za naj zaposlovalca Podravja. Vsako leto zaposlimo skoraj 200 novih sodelavcev, tudi letos v prvih štirih mesecih skoraj 100 in še vedno zaposlujemo,« je izjemno dobro zgodbo, dobrega zaposlovalca zaključila Vlasta Stojak.

FOTO: Klavdija Žitnik

Avstrijska podjetja zelo zainteresirana za slovenske delavce

Poslovni direktor Styrie digital Marketplaces Tomaž Gorjup je povedal, da ima podravska regija zagotovo velik potencial tudi na področju zaposlovanja. »Na MojeDelo.com opažamo, da je tako v Podravju kot drugje v Sloveniji zaposlitvenih priložnosti danes veliko več, kot je iskalcev ter da obstaja neskladje med potrebami delodajalcev ter ponudbo iskalcev. Prednost imajo zagotovo podjetja, kot je Talum, kjer načrtno razvijajo jasno kulturo ter vrednote znotraj podjetja in vlagajo v blagovno znamko delodajalca. Tisti, ki tega ne počno, težje najdejo kader,« je poudaril Tomaž Gorjup.

Direktor Advantage Austria, Peter Hasslacher, je povedal, da danes avstrijska podjetja zaposlujejo več kot 10.000 ljudi. »Naša podjetja so zelo zainteresirana za delavce iz Slovenije. Vsako leto vprašamo naša podjetja, kako teče poslovanje v Sloveniji in vsako leto nam povedo, da je najbolj pozitivna stvar poslovanja v Sloveniji prav kader. Motivacija in pridnost ljudi. To je najmočnejša stran Slovenije in zdi se mi, da so ljudje res motivirani, kvalificirani ter imajo prednosti na različnih področjih, predvsem v organizaciji proizvodnje.« 

»Gospodarske razmere v Sloveniji dojemamo kot zelo pozitivno, kar je popolnoma drugače kot pred petimi leti, ko sem prispel v Slovenijo,« je še povedal Peter Hasslacher. »Danes je veliko bolj enostavno investirati na slovenskem trgu, saj je tukaj hitra gospodarska rast. Lahko izpostavim zelo dobro prakso na področju kariernega usmerjanja, saj imamo v Gradcu t. i. talent center. Vsak štajerski srednješolec ga obišče in tam dobi nasvet, kam naj se usmeri v profesionalnem razvoju.«

FOTO: Klavdija Žitnik

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice