Slika je simbolična.
Skupnost občin Slovenije je na ministrstvo za javno upravo naslovila pobudo za vključitev v obseg interventne zakonodaje, ki bi omogočala izplačilo covid dodatka direktorjem občinskih uprav in funkcionarjem.

Skupnost občin Slovenije je podala pobudo, v kateri navaja, da so direktorji občinskih uprav in funkcionarji, torej župani in podžupani, v času epidemije dejansko najbolj obremenjeni, nosijo večjo odgovornost, so enako ali celo bolj izpostavljeni možnosti okužbe z virusom, pa ne prejmejo nobenega dodatka. 

Zakaj bi morali biti upravičeni?

Pri tem Skupnost občin Slovenije izpostavljajo dejstvo, da so župani vse od razglasitve epidemije stalno izpostavljeni tveganju z okužbo, prav tako naj bi bili tisti, ki v svojem okolju predstavljajo ključne akterje usmerjanja in vodenja pri obvladovanju epidemije, sodelujejo na izrednih sestankih civilne zaščite, gasilcev, sodelujejo pri ogledi šol, zagotavljanju odprtosti vrtcev in podobno.

Pri vseh teh aktivnosti, poudarjajo v skupnosti občin, so županom v pomoč tudi direktorji občinskih uprav.

Prvi val radodarnejši do javnih uslužbencev

Kot vemo, so bili v prvem valu epidemije vsi javni uslužbenci, ki so delali v rizičnih razmerah, upravičeni do dveh dodatkov. Prvi je zajemal dodatek po kolektivni pogodbi v vrednosti 65 odstotkov urne postavke, drugi pa je bil določen v prvem protikoronskem paketu.

Skupno je bilo v ta namen izplačanih 152,4 milijona evrov. Ob vnovični razglasitvi epidemije lanskega oktobra so bili zaposleni v javnem sektorju ponovno upravičeni do dodatka po kolektivni pogodbi, toda tokrat le za opravljene ure v rizičnih razmerah, izvzeto pa je bilo delo od doma.

V skladu z novimi protikoronskimi paketi pa so bili do tako imenovanega covid dodatka upravičene le najbolj obremenjene delovne skupine in tisti, ki delajo neposredno s covid bolniki. Ravno tako je šesti protikoronski paket določil dodatek za delo v rizičnih razmerah le direktorjem v javnem sektorju v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Kasaš dodatke pojasnjeval tudi na Facebooku

V občini Lendava so denimo v lanskem letu izplačali dodatke v višini dobrih 93 tisočakov, direktor lendavske občinske uprave Mihael Kasaš pa je dobil novembra dodatek po kolektivni pogodbi v višini 1162,20 evrov, saj je bil kot član stalno aktivnega štaba občinske civilne zaščite uvrščen med zaposlene, ki so dodatek prejeli za 40 odstotkov delovnih ur.

Kot je še pojasnil Kasaš na družbenem omrežju Facebook, je skupna višina izplačanih dodatkov posledica večjega števila zaposlenih v lendavski občinski upravi v primerjavi z ostalimi pomurskimi občinami, ravno tako pa znesek ne bremeni občinskega proračuna, ker sredstva zagotavlja vlada.

Župani in direktorji občinskih uprav neprimerljivi z direktorji v kritičnih dejavnostih

V Skupnosti občin Slovenije so zdaj želeli, da se direktorje občinskih uprav ponovno vključi med upravičence do dodatka še po interventni zakonodaji, po novem pa tudi župane in podžupane, ki do teh niso bili upravičeni niti v prvem valu epidemije, a minister za javno upravo Boštjan Koritnik je dal jasen odgovor. 

»Morebitna širitev dodatkov na direktorje in funkcionarje v upravah lokalnih skupnosti, ki jim sicer ne gre oporekati vloge pri zajezitvi epidemije covid-19, bi v zgoraj opisanem kontekstu pomenilo, da bi do interventnega dodatka morali biti upravičeni tudi drugi direktorji v javnem sektorju, saj imajo pri zajezitvi širjenja virusa covid-19 primerljivo vlogo z direktorji občinskih uprav. Vsaj po naši oceni pa te vloge vendarle ne moremo primerjati z direktorji v najbolj kritičnih dejavnostih (zdravstvo in socialno varstvo),« je pojasnil Koritnik.

A upanje zanje še ostaja, saj je predlog posredoval še v obravnavo zdravstvenemu ministrstvu, ministrstvu za delo in ministrstvu za finance. 

Koritnik meni, da župani in direktorji občinskih uprav niso upravičeni do dodatka po interventni zakonodaji, a pobudo je dal v nadaljnjo presojo drugih ministrstvom (foto: Bobo).

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stary1 (nepreverjen)

da jim jebem mater golazni
vse bi požrli
Če si pa ova golazen zasluži dodatek za korono
sem jat tovariš Tito

TABORČAN (nepreverjen)

SAŠKA IN VSI OSTALI NA OBČINI TIK TAK TIK TAK

Starejše novice