Združenje občin Slovenije je slovenski vladi poslalo poziv k ureditvi plačnih nesorazmerij med plačami občinskih funkcionarjev in direktorji občinskih uprav ter javnih zavodov.

Interesno združenje slovenskih občin, ki ga sestavlja 111 slovenskih občin je na svoji spletni strani objavilo zapis, v katerem pozivajo vlado k ureditvi županskih plač.

»Župani in županje so tisti, ki nosijo breme odgovornosti za vodenje in razvoj občin, zato je prav, da se to prepozna tudi v plačah in se jih primerno ovrednoti. Razmerje med plačami je tisto, ki bode v oči in tudi razvrednoti samo funkcijo župana,« so zapisali.

Nesorazmerne plače županov in direktorjev

Vladi so poslali poziv k ureditvi plačnih nesorazmerij med plačami županov in direktorjev občinskih uprav ter javnih zavodov. Ob tem so opozorili, da so se ta nesorazmerja s sprejetjem dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja konec leta 2018 še povečala. Direktorji občinskih uprav in javnih zavodov, komunalnih podjetij ter ravnatelji tako v veliki večini primerov presegajo plačne razrede županj in županov.

Kot je razvidno iz portala plač javnega sektorja, je denimo bruto plača župana v Mestni občini Maribor za mesec avgust 2020 bila 4378 evrov bruto, na drugi strani pa je direktor/tajnik občinske uprave dobil avgusta 3975 evrov bruto. 

Večje plačilo za nepoklicne župane

V združenju predlagajo tudi, da se spremeni razmerje med plačo župana, ki funkcijo opravljajo poklicno, ter nadomestilom za nepoklicno opravljanje funkcije. Kot so pojasnili, župan za nepoklicno opravljanje funkcije prejeme 50-odstotno nadomestilo.

»Ob dejstvu, da nosi enako mero odgovornosti kot za poklicno opravljanje funkcije, ocenjujemo, da bi bilo prav, da se to razmerje zmanjša,« so zapisali. Njihov predlog je višje, na primer 80-odstotno nadomestilo.

Le župane in predsednika države izvolimo direktno

»Zavedamo se kompleksnosti problema, ki zajema tudi druge funkcionarje, vendar je prav in nenazadnje tudi že skrajni čas, da se vlaga tudi v funkcionarje, saj se nam bo v prihodnosti lahko začelo dogajati, da ne bo več moč najti kakovostnega kadra, ki bi se bil pripravljen izpostaviti in prevzemati odgovornost za vodenje občin in nenazadnje tudi ministrstev in drugih služb,« so še opozorili v Združenju občin Slovenije.

Izpostavili pa so tudi, da so županje in župani poleg predsednika države edini funkcionarji, ki jih neposredno izvolijo volivci.

»Zato je prav, da bi se pristopilo k ureditvi tudi tega vprašanja, odpravilo anomalije in ustrezno ovrednotilo plače županj in županov,« so še zapisali v pozivu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Cefur se v MB bogati

Starejše novice