Za razliko od Združenja ROVO, se Zveza ekoloških gibanj Slovenije ni pritožila zoper okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je za napravo Magna Nukleus tik pred božičem dobila Magna.

Zveza ekoloških gibanj Slovenije - ZEG se ni pritožila zoper okoljevarstveno dovoljenje za napravo Magna Nukleus v občini Hoče-Slivnica. Ob tem so dodali obrazložitev svoje odločitve, v kateri navajajo, da je bilo njihovim zahtevam v postopku zadoščeno.

»Po pregledu dokumenta je strokovna skupina Zveze ekoloških gibanj Slovenije - ZEG odločila, da se na predlog okoljevarstvenega dovoljenja za napravo Magna Nukleus, postavljeno v občini Hoče-Slivnica ne bomo pritožili,« so zapisali.

V upravnem postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja so kot stranski udeleženci sodelovali občina Miklavž na Dravskem polju, Regionalno okoljsko zduženje okoljevarstvenikov ROVO in Zveza ekoloških gibanj. Izmed trojice se je zoper dovoljenje pritožilo Združenje ROVO, ki zahteva, da se okoljevarstveno dovoljenje v celoti odpravi.

Zadostili njihovim zahtevam

Predsednik ZEG Karel Lipič je sicer že v sredo za Mariborinfo poudaril, da po vsej verjetnosti pritožbe ne bodo vložili. »Želimo, da bo proizvodnja za okolico, podtalnico, še posebej pa za zaposlene varna. Naša želja je, da proizvodnja teče, a Magna mora biti v sprejemljiva za širše okolje,« je povedal Lipič in poudaril, da njihov namen nikakor ni nagajanje.

ZEG je v postopku javne obravnave osnutka okoljevarstvenega dovoljenja za navedeno napravo imel pripombe predvsem za kontrolo meteornih voda.

»V predloženem dokumentu sicer naši zahtevi ni direktno zadoščeno, je pa za kontrolo kvalitete podzemnih voda razširjena mreža piezometrov in predpisana bolj pogosta kontrola kvalitete podzemnih voda in kvalitete tal. Monitoring shema je razširjena z večjim številom kontrolnih mest in večjo dinamiko kontrol,  kot je predvideno v splošnem predpisu za tovrstne kontrole. Povečan monitoring je predviden skladno z občutljivostjo lokacije naprave, ki je postavljena na ožjem vodovarstvenem območju. S tem je naši zahtevi po večji skrbnosti nad emisijami in varovanjem podtalnih voda in kvaliteti tal zadoščeno,« so obrazložili.

Magna se je zavezala, da bo predlagala ostrejše pogoje

V postopku so ARSO opozorili na previsoko dovoljene emisije prahu in niklja, saj je Magna navedla, da bodo realne vrednosti emisij nižje za 10 do 200-krat od z zakonom dovoljenih emisij.

»Zakaj bi država Slovenija dovoljevala večje obremenitve okolja, kot jih upravljavec naprave z rednim pazljivim obratovanjem dosega in to na območju, ki je občutljivo za onesnaženje podtalnice. Predlagali smo, da ARSO v odločbi za okoljevarstveno dovoljenje zniža emisije v zrak predvsem za prah in niklja na nižje vrednosti s soglasjem Magne Steyr,« so zapisali pri ZEG.

Magna naj bi tako po pogovoru z ZEG sama predlagala Arsu spremembo emisij v ozračje skladno s predlogom ZEG. To namero je potrdil tudi vodja projekta David Adam na zaslišanju na Arsu. »Na zaslišanju je zatrdil, da bo zahtevo iz dogovora z ZEG izpolnil po prejetju okoljevarstvenega dovoljenja in bo na ARSO vložil zahtevo po spremembi emisijskih zahtev v ostrejše pogoje, skladno z določili ZVO-1,« so še zapisali v obrazložitvi.

Zdaj pozivajo vodstvo Magne, da v roku enega leta od začetka proizvodnje podajo zahtevo za ostrešje dovoljene izpuste v ozračje za prah, nikelj in druge nevarno snovi.

Predstavniki Magne, na čelu s podpredsednikom družbe Magna Steyr dr. Wolgangom Zitzom in vodjem projekta Magna Nukleus Davidom Adamom, prav danes za predstavnike sedme sile pripravljajo ogled nove tovarne, kjer bodo predstavili dosedanje aktivnosti in načrte.

Magna je sicer za februar napovedovala začetek testne proizvodnje, že marca pa začetek redne proizvodnje v lakirnici, kjer že dela več kot sto delavcev. Pritožba v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja s strani Združenja Rovo, pa bo to časovnico bržkone porušila.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice