Od danes je obvezna uporaba zimske opreme na vseh vozilih in pri mariborskih vulkanizerjih vlada obsedeno stanje. Zamudniki, ki še niso zamenjali pnevmatik, čakajo tudi po štiri ure.

Četudi je do koledarske zime še več kot mesec dni, se je ta uradno že začela na slovenskih cestah. Po zakonu morajo biti vsa vozila do 15. marca prihodnje leto opremljena z ustrezno zimsko opremo, med katero se šteje, če je vozilo opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa temu pa so lahko sicer letne pnevmatike, a le, če ima voznik v prtljažniku še snežne verige.

Številni vozniki v prekršku

Obiskali smo nekaj mariborskih vulkanizerstev in se prepričali, da vsi vozniki svoje zakonske dolžnosti vendarle niso opravili pred 15. novembrom. Gneče so bile sicer manjše kot prejšnje dni, a so vozniki v povprečju še vedno čakali na montažo pnevmatik vsaj dobro uro, ponekod tudi štiri.

»Vreme ni preveč zimsko in mnogi raje čakajo do zadnjega«

Najprej smo se ustavili v Štajerskem avtodomu, kjer je pred tamkajšnjo delavnico v vrsti stalo vsaj pet vozil. Večina voznikov ni bila pripravljena za dajanje izjav, opogumil se je le Mariborčan Matej Gajšek, ki je povedal, da z montažo »zamuja«, ker je naletel na težave pri dobavi pnevmatik. 

»Naročil sem jih sicer že prejšnji teden, a želene dimenzije takrat še ni bilo na zalogi. Dobil sem jih komaj v torek dopoldne, popoldne tega dne sem bil še v službi, zato sem šele zdaj lahko obiskal vulkanizerja,« je dodal Gajšek. 

Da so se vozniki tudi v preteklih dnevih načakali za menjavo pnevmatik je potrdil Darko Tibaut, vodja delavnice iz Štajerskega avtodoma. »Še vedno je precejšnja gneča, zato je treba čakati vsaj uro ali nekaj več. Me pa niti ne čudi, da je še vedno zanimanje za menjavo, saj vreme ni preveč zimsko in mnogi raje čakajo do zadnjega,« je pojasnil Tibaut. Voznikom pa vseeno že priporoča menjavo pnevmatik, saj se predvsem jutranje temperature občasno že spustijo proti ničlo, vožnja v takšnih razmerah pa je varnejša s pnevmatikami, ki imajo oznako M+S.

Štiri ure za menjavo pnevmatik

Precej večja gneča je bila v Nasipni ulici, kjer je vulkanizerstvo Cizerl. Vozniki so tam po besedah direktorice Martine Cizerl Bizjak še vedno čakali kar štiri ure, četudi so za menjavo imeli ves čas odprtih pet linij. 

»Po moji oceni je vreme veliko vplivalo na poznejšo odločitev ljudi za menjavo pnevmatik, saj nedolgo nazaj niti jutra še niso bila hladna. A tudi v zadnjih nekaj dnevih gneča ni bila nič manjša,« je dejala Cizerl Bizjakova.

Mirka Štimca smo ujeli ravno v trenutku, ko se je usedel v vozilo, na katerem so že bile zimske pnevmatike. Na vprašanje, zakaj se ni pripeljal prej, je odgovoril, da je v pokoju in je zimske pnevmatike, ki ima poleti skladiščene, varčeval. 

»Dnevne temperature so bile zadnje dni še vedno visoke in bi se zimske v takšnem veliko bolj obrabljale kot letne. Pa tudi vozim se redko, zato menjava in z njo pogojena varnosti v mojem primeru nista igrali pomembne vloge. Ker spoštujem zakon, sem se odločil, da jih danes tudi menjam, vendar nisem čakal v vrsti, saj je pome prišel sin in me odpeljal za nekaj ur domov,« je pristavil Štimac.

»Hude« zime še ni na vidiku

Sicer pa vremenoslovci pretirane zime še ne napovedujejo. Iz podatkov Agencije RS za okolje je moč razbrati, da bo petek pretežno oblačen, najnižje jutranje temperature pa bodo od 2 do 9 stopinj Celzija (okoli 0 stopinj bo le v alpskih dolinah), najvišje dnevne pa od 4 do 10 stopinj Celzija. Vikend bo po sedanjih napovedih delno jasen z občasno povečano oblačnostjo in nekoliko hladnejši od minulih dni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice