Na martinovanju se zbere tudi veliko starejših, ki iščejo razvedrilo. A v koronadobi morajo rizične skupine še posebej paziti nase.
Kakšno usodo piše korona največjemu enodnevnemu javnemu martinovanju v Sloveniji, ko se v štajerski prestolnici že tradicionalno zbere tudi 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine?

Ugibanja, ali bo Maribor letos ostal brez štajerskega novega leta, so v luči vladnih ukrepov za zajezitev koronavirusa preplavila družbena omrežja. Vendarle bo? Ga bodo odpovedali? Kako se bodo Mariborčani odzvali, če bo največja čaga leta 'prepovedana'? 

Ne manjka niti takih, ki ob morebitni odpovedi največjega enodnevnega javnega martinovanja v Sloveniji, napovedujejo 'besne ljudi na ulicah'. 

Nič nenavadnega, da so v Zavodu za turizem Maribor, ki ga prevzema novi direktor Jure Struc, sicer tudi nekdanji direktor trženja v Pivovarni Laško in bivši direktor medijske hiše Večer, z napovedmi previdni. 

»Ko bodo znane dokončne informacije oziroma odločitve glede izvedbe prireditve, vam bomo to sporočili,« so na vprašanja Mariborinfo glede izvedbe letošnjega martinovanja na Trgu Leona Štuklja odgovorili iz Zavoda za turizem Maribor.

V štajerski prestolnici se na martinovanju vsako leto že tradicionalno zbere tudi 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Kako bo na Ptuju?

Ptuj, znan po najstarejši vinski kleti na Slovenskem, bo letos martinovanje praznoval nekoliko drugače. Velikega glasbenega praznovanja letos ne bo, vsaj ne v taki obliki, kot smo ga bili vajeni. 

Letošnje praznovanje praznika, ko se mošt premeni v vino, bo bolj butično. Zavod za turizem Ptuj se bo osredotočal predvsem na vinska doživetja v vinskih kleteh in lokalih po centru mesta. Doživetja se bodo odvijala tudi pri vinarjih in ponudnikih na Mestnem vrhu. 

Slovesnost inavguracije novega princa karnevala ostaja in se bo odvijala 11. novembra ob 11.11. A bo tudi ta svečanost drugačna kot leta poprej, saj bo v manjšem krogu in, seveda, v skladu z ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Tudi tradicionalno pitje v vino spremenjenega mošta iz enega škafa je lahko problematično.

Kako bo v Murski Soboti?

»Martinovanje v Murski Soboti si vsekakor želimo izpeljati tudi letos,« odgovarjajo na Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in dodajajo: »Vendar v tem trenutku še ne morem ne potrditi ne zanikati, saj je vse odvisno od tega, kakšna bo takrat epidemiološka slika v državi oziroma naši pokrajini in pa seveda od ukrepov vlade ter priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.«

Kot pravijo, vse prireditve, od martinovanja do Prazničnega decembra, božičnega sejma in silvestrovanje, pripravljajo, kot da jih bodo izpeljali, vendar bo končna odločitev sprejeta glede na razmere.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dragan Krstić (nepreverjen)

Zagotovo ne bo coronavirus preprečil da ne bi praznovali Martina. Za to bosta poskrbela vodilna epidemiologa prof. dr. Potrč in prof. dr. DD.

Majstermb (nepreverjen)

Zdaj je priložnost da se lepo kulturno praznuje po okoliških kleteh in domačijah, pristno in lepo domače z dobrim vinom in hrano.

Navijac (nepreverjen)

Dvoboj Martin:korona....Martin bo premagal korono-)

bobu bob (nepreverjen)

Praznik alkoholikov.

Starejše novice