To so tekmovalci sedme sezone kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija.

To pomlad boste lahko na POP TV spremljali že sedmo sezono največjega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija.

V najslavnejšo televizijsko kuhinjo se bo podalo šestnajst tekmovalcev in vsi z istim namenom – osvojiti naziv MasterChef Slovenija 2021, pokal in 50.000 evrov. Čeprav si prav vsak od njih želi zmagati, bomo tokrat priča najbolj prijateljski sezoni do zdaj.

Spoznajte ljubiteljske kuharje, ki se podajajo na neznano avanturo.

47-letni Adam Šerc iz Ajdovščine je izdelovalec produktov iz čilija. Pravi, da je po duši hedonist, ki ljubi življenje. 

Nad kuho se je navdušil že v otroštvu, ko je imel prvič v rokah kuharsko knjigo Vse kuhinje sveta: »Prihajam iz ultra gurmanske družine.« 

Svojo kuhinjo poimenuje kontroliran kaos, saj se ne poslužuje receptov, ampak rad eksperimentira. Adam ima posebno zbirateljsko strast, saj se ukvarja z vzrejanjem čilija in je tudi ustanovitelj društva čilija. 

18-letna srednješolka Alana Vrviščar iz Ljubljane je svoje prve palačinke pekla že pri osmih letih ter bila dobra pomočnica v babičini kuhinji, ko je pomagala s pomočjo pručke, da je bila dovolj visoka. 

Čeprav ima lepe spomine na babičino kuhinjo, na vprašanje, kdo jo je navdušil nad kuho, odgovori: »Verjetno kar sama, saj zelo rada jem.« 

Alana zase pravi, da je zelo organizirano dekle, ki ima za vsak dan narejen natančen plan, a v kuhinji je malo drugače: »Kuham po občutku. Sledim osnovnemu receptu, ostalo pa dodajam sama.«

Energičen 23-letnik Robert Anže iz Velenja je natakar. Pravi, da med recepti nima popolne jedi, ki bi navdušila vse, a se bo za vsako jed maksimalno potrudil. 

Če bi zbiral, s kom bi se pomeril za kuhinjskim pultom, bi izbral mamo: »Da ji dokažem, da sem boljši kuhar kot ona,« pojasni. 

Nasmejan Velenjčan upa, da bo med snemanjem hitro pozabil na kamere in samozavestno kuhal. Če bi bil hrana, bi bil goveja juha: »Ker jo imajo vsi radi.« Med slano in sladko hrano pa raje poseže po slani, saj zraven paše pivo.

Bruno Šulman, 20-letni študent psihologije iz Ljubljane, je fant mnogih talentov, ki zase pravi, da je, ko so se na faksu pogovarjali, za katero vejo psihologije se bodo odločili, dejal, da bi imel slaščičarno.

Tako kot se predvideva za športnika, je namreč atlet, se je sodelovanja v kuharskem tekmovanju MasterChef Slovenija lotil sistematično – si ogledal tuje oddaje in prelistal mnoge recepte. Pravi, da je njegova največja kuharska mojstrovina nastala že pri enajstih letih: »Mami sem postregel kakavove piškote, ki jih je zelo pohvalila. Ne vem, ali so bili res tako dobri ali me ima samo tako rada.«

Kot pravi oboževalec MasterChefa, si je za rojstni dan zaželel obiskati Ramsayjevo restavracijo.

Damijan Štigl, 47-letni natakar iz Podgorja pri Apačah, je imel težko otroštvo, ki ga je izoblikovalo v moškega z motom: »Trdo delo bogato obrodi.«

Med jedmi, za katere pravi, da bodo sezule sodnike, našteje segedin, pasulj, bograč, zato ni čudno, da je njegove jedi na žlico prijatelj komentiral: »Pri tebi se vsaka žlica blata spremeni v zlato.«

Na vprašanje, katerega kuharskega sodnika se najbolj boji, pa iskreno odgovori: »Žene Anice in hčere Nives.«

50-letni Dušan Šubic iz Kranja je informatik in verjetno eden najbolj brihtnih tekmovalcev letošnje sezone. No, vsaj edini, ki ima takšen certifikat, saj je član Društva MENSA Slovenija. 

Med slanim in sladkim izbere slednje, saj pravi, da sladice še nekoliko počakajo, slano pa je treba pojesti takoj. 

Med recepti in kuharskih redom izbere: »V slaščičarstvu vlada red, pri pripravi mesa pa praktično nikoli. Vam za konec izdamo Dušanovo skrivnost? Doma ima dva hladilnika – enega za hrano, drugega za sladice. 

Vas Irena Kos Mlakar, 50-letna vodja ribarnice iz Kresnic, na koga spominja?

Ne boste verjeli, ampak Irena je mama vsem poznani resničnostni junakinji Lari Goršek Kos. Kot svojo prvo kuharsko jed opiše jajce na oko, na katerega si je dala preveč popra, a ji je bilo vseeno všeč, tako da ni čudno, da rada pripravlja kitajske pekoče juhe.

Pravi, da se od sodnikov ne boji nikogar: »Saj so samo ljudje, ampak mislim, da se bom najbolje razumela s Karimom.« 

»Sem preprosto podeželsko dekle, ki se znajde v vsakem okolju,« se opiše 35-letna Karolina Podvršnik iz Sv. Duha na Ostrem vrhu, ki kot največji kuharski eksperiment omeni torto ob prvem rojstnem dnevu svoje hčerke. 

Latnica čistilnega servisa v kuhinji vsak dan preživi vsaj dve uri, s katerim od sodnikov bi se podala v kuhinjo, pa ne bi mogla zbrati. Če bi bila hrana, bi bila jajce: »Ker ima trdo lupino in mehko sredico.«

27-letna Katarina Uplaznik, vodja fitnesa in osebna trenerka iz Velenja, je našla svojo ljubezen, tako dobesedno kot tudi v prenesenem pomenu, v športu.

Je motivatorka in osebna trenerka, saj je tudi sama prebrodila dolgo pot, da se je znebila »odvečne prtljage, tako v kilogramih kot tudi v glavi,« kot sama pravi.

Najraje kuha slane jedi, čeprav so ji sladke velik izziv, saj ne je vsega. In kaj je njena kuharska mojstrovina: »Ovseni kosmiči, ker jih nisem marala, ko pa sem našla pravo razmerje sestavin, sem se resnično zaljubila vanje. Zjutraj sem komaj čakala, da si jih pripravim, je pa jih tudi moj fant.« Sodnike bo navdušila s polži in jetrci.

Katja Ulčar, 25-letna ustvarjalka digitalnih vsebin iz Ljubljane, je ljubiteljica vsega lepega, kot sama zase pravi, in raje kot za moškim se obrne za lepimi čevlji, ki so njena šibka točka.

Čeprav ji tega ne bi pripisali, prihaja s podeželja – manjše kmetije. Svoje prve posebne jedi se spomni iz prvega razreda, ko je želela babico presenetiti z govejimi zrezki v čebulni omaki, kar ji je tudi odlično uspelo.

V kuhinji bi se najraje pridružila sodniku Luki, ker ji je blizu tradicionalna kuhinja, medtem ko bi se najraje pomerila z Niko Ambrožič Urbas: »Menim, da je tudi pri kuhanju nadvse elegantna, zato bi si želela slišati njene komentarje.«

Mlada mamica Kimi Zupančič je 27-letna turistična, trenutno živi v Rovtah, kjer na noge postavlja kavarno in kmečki turizem, s katerima si želi odpreti vrata v svet: »Najbolj domače se počutim v Španiji, tako da upam na uspeh trenutnega posla, tako da bi potem pol leta preživela v deželi mojita, salse in dobre družbe.«

Pravi, da je babici v kuhinji pomagala že pri treh letih, medtem ko je prvo kuharsko mojstrovino okušal oči: »Pripravila sem mu testenine iz vsega, kar je bilo v hladilniku. Nato sem se usedla poleg njega in čakala, če bo pojedel.« 

Prvi spomini Ljubislava Petrovskega, 42-letnega elektrotehnika energetika iz Hrušice, segajo v kuhinjo z očetom, ko sta pripravljala file s suhimi slivami: »To me je tako fasciniralo in pritegnilo v kuhinjo.«

Njegovi največji sodnici sta nečakinji, saj tako ve, ali je kuharski eksperiment uspel. Svojo strast do kuhanja je prenesel tudi na socialne medije, kjer ima krog prijateljev, s katerimi deli kuharske vragolije. Svoje kuharske težave včasih rešuje na zanimiv način, saj si kakšen model za sladice iznajdljivo sprinta na 3D-printer.

Energična 21-letna Maša Trubačev, študentka iz Cerknice, pove, da njeni kuharski spomini segajo že v obdobje igranja, ko je bratrancu Denisu pripravljala nevidne jedi, prave jedi pa je ustvarjala z babico Fani.

Prvi kuharski spodrsljaj se je v kuhinji zgodil pri dvanajstih letih, ko je pripravila golaž za očima, a je bil tako zanič, da je romal v smeti. Sodnike bo navdušila z občutkom za okuse, pa tudi s pad thaijem, ki ga omeni kot svojo specialiteto. Če bi bila hrana, bi bila: »Svinjska ribica. Ali obstaja sploh kdo, ki je ne mara?«

Natalija Palačković, 29-letna natakarica iz Bohinja, je imela težko otroštvo, saj se je borila z odvečnimi kilogrami, nato pa zapadla v anoreksijo ter se borila za svoje življenje.

Prav takšna izkušnja jo je naredila močno žensko, ki pogumno vstopa v Masterchefa, a se med sodniki vseeno najbolj boji Karima: »Ker je perfekcionist in raztura.«

Vsak dan si vzame vsaj eno uro za kuhanje, da si pripravi dnevne obroke. Kot svoj največji kuharski eksperiment omeni lososa iz smokerja.

Patriciji Horvat, 34-letni pomočnici kuharja v domu za ostarele iz Idrije, je življenje pripravilo že veliko ovir, a ga vseeno zajema z veliko žlico. 

Ponosno pove, da je poročena z ženo Ano, s katero sta pred kratkim posvojili psa, ki je po potresu ostal v zavetišču v Petrinji. Kuharski svet se ji je odprl na Sinjem vrhu, kjer so bili z družino in so jedli pečeno ajdovo polento.

V kuhinji se ji je zgodil tudi že veliki spodrsljaj in ta nasvet z veseljem deli, da ga ne ponovimo: »Ko sem kuhala vegansko juho, ker je žena alergik, sem naredila ogromno napako. Vse sem zmiksala in če je zraven tudi lovorjev list, verjemite, ni dobro.«

Hiperaktivni Žiga Gabrovec, 29-letni glasbenik iz Slovenskih Konjic, v kuhinjo vstopa brez strahu, saj pravi, da rad hodi po robu.

Sodnike bo poskusil navdušiti s počasi pečeno cufano govedino z brusnično omako. Pravi, da raje peče kot kuha, saj je bolj kontrolirano, pripravlja se dlje, zato so boljši okusi in ni treba dodajati maščob.

Če bi bil hrana, bi bil krompir, ker ga imajo vsi radi. S kom bi se spopadel v kuhinji? Z enim in edinim Gordonom Ramsayjem.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

rajše jem šiptarski burek
kot da mi ovi spržijo neko mineštro
po kateri bi sihurno bruhovala,
Veste jaz vedno bruham
če jem hrano
ki jo kdo drugi sprži

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

cvet slovenskih deklet
in fantov

Starejše novice