O stresu je v zadnjih letih veliko govora. Mnogi strokovnjaki ga pojmujejo kar bolezen sodobnega časa, hkrati pa iščejo načine, kako se z njim učinkovito spopasti. Preverite, zakaj so različne vrste masaž pri tem zelo učinkovite. 

Ljudje se s stresom spopadamo praktično vsak dan, mnogi pa se ga zavedajo šele, ko se nekje v telesu pojavi bolečina in splošno slabo počutje. Takrat se začnemo spraševati, kako se s stresom najbolje spopasti. 

Predstavljamo, kako lahko klasična in refleksna masaža stopal lajšata simptome stresa. 

Kaj je stres in kako se z njim najbolje spopasti?

Stres si ljudje razlagamo zelo različno. V osnovi pa ga definiramo kot stanje počutja, pri katerem se pod vplivom nepričakovanih situacij ali stresorjev poruši človekovo notranje ravnovesje. 

Dolgotrajen stres lahko vodi v resne zdravstvene težave, zato je pomembno, kako se z njim spopadamo. 

Ljudje se različno odzivamo na stres, kar je odvisno predvsem od osebnostnih lastnosti posameznika, izkušenj, okolja, medosebnih odnosov in drugih dejavnikov. 

Med najbolj učinkovitimi načini spopadanja s stresom je zdrav način življenja z veliko gibanja ter zdrava in uravnotežena prehrana.

Poleg tega pa se je izkazalo, da nam pri stresu pomagajo tudi različne masaže, s katerimi sprostimo telo in duha. Med njimi sta zagotovo tudi klasična in refleksna masaža stopal.

Klasična masaža in njeni pozitivni učinki

Klasična masaža je najbolj poznana med vsemi vrstami masaž in jo imenujemo tudi švedska ročna masaža. Tekom masaže se izvajajo pritiski z dlanmi in prsti, pri čemer je moč pritiska prilagojena vsakemu posamezniku. Pomembno je, da masaža ne boli in ima sproščujoč učinek.

Pri klasični masaži se uporabljajo različni masažni prijemi, kot so na primer glajenje, gnetenje, vtiranje, udarjanje in tresenje.  

Na ta način ima masaža ogromno pozitivnih učinkov:

 • izboljšanje krvnega obtoka,
 • poživitev živčnega sistema,
 • izboljšanje prehrane v vseh tkivih,
 • pospešeno odstranjevanje metabolnih produktov iz mišic in tkiv,
 • pospešena regeneracija tkiv,
 • izboljšanje delovanja notranjih organov,
 • izboljšanje presnove,
 • večja elastičnost, vitalnost in odpornost kože,
 • lajšanje bolečin v križu, vratu, mišicah in sklepih,
 • odlično počutje in sprostitev.

Klasična masaža je ena izmed najbolj priljubljenih, saj z njo lahko masiramo celo telo ali pa le tisti predel, kjer imamo težave. Predvsem pa je pomembno, da je namenjena vsem ljudem, ne glede na starost, spol in zdravstvene težave. 

Redna klasična masaža dviguje telesno vitalnost in je odlična preventiva pred poškodbami in stresom.

Refleksna masaža stopal in njeno delovanje

Pravijo, da je stopalo odsev človekovega fizičnega telesa. Na podlagi njegove oblike, barve in toplote dobimo marsikatero informacijo o našem fizičnem in duševnem zdravju. 

Na spodnji strani stopala pa se nahajajo tudi refleksne cone, ki so energetsko povezane z našimi organi, sistemi, kostmi, mišicami, prebavili in izločali. 

Z masiranjem posameznih refleksnih con odkrivamo blokade energije v telesu in vzpostavljamo normalen pretok energije skozi organe in s tem tudi njihovo nemoteno delovanje. 

Energetske blokade občutimo tako, da so refleksne cone sprva na pritisk boleče. To je znak, da v izbranih organih obstajajo določene spremembe, ki lahko dolgoročno vplivajo na naše zdravje. 

Z refleksno masažo stopal postajajo cone vedno manj boleče, kar pomeni, da so tudi motnje energetskega pretoka vedno manjše.

Refleksna masaža stopal je torej vrsta masaže in odlična energetska diagnostična tehnika. Z njeno pomočjo sprožimo procese intenzivnega čiščenja telesa in zdravimo različne težave, poleg tega pa je učinkovita preventivna terapija. 

Njeno delovanje ima številne pozitivne učinke, zaradi katerih je primerna za vse ljudi, ki:

 • imajo radi masažo stopal,
 • se slabo počutijo ali so utrujeni in brez energije,
 • imajo zdravstvene težave, za katere uradna medicina ni odkrila vzroka,
 • imajo Parkinsonovo bolezen, multiplo sklerozo, mišično distrofijo,
 • imajo težave s plodnostjo in zanositvijo,
 • potrebujejo sprostitev od vsakodnevnega stresa.

Klasična in refleksna masaža sta odlična protiutež stresu

Masaža na splošno odlično učinkuje tudi na sprostitev mišic, lajša bolečine, pospešuje krvni obtok in zmanjšuje utrujenost. Posledica tega je, da odpravlja kakršnokoli neravnovesje v našem telesu, s čimer dvigujemo naše razpoloženje in odpravljamo stres.

Pri ohranjanju zdravja in odpravljanju stresa nam torej lahko pomagajo različne masaže. To je tudi idealen trenutek, ko se lahko poglobimo vase, v svoje občutke in se popolnoma umirimo. 

Na ta način pa bomo lažje prepoznavali, kaj v življenju nam resnično prinaša zadovoljstvo in veselje.

Skrb zase in dodajanje zdravih navad v naš način življenja je ključnega pomena pri spopadanju s stresom. Poleg gibanja in zdrave prehrane nikakor ne pozabite tudi na klasično in refleksno masažo stopal – te so se izkazale za odlično protiutež stresu.

Komentarji (0)

Starejše novice