Pogovor z ljubljanskima podjetnicama, ki sta zasnovali navihano znamko Oster jezik.

Ste tudi vi na širnih planotah medmrežja že naleteli na trgovinico Oster jezik? Navihana blagovna znamka ponuja losjone, dišeče sveče, peneče kopeli, dišeča mila in magnete, a preden zavijete z očmi, češ, tega je v različnih spletnih trgovinah vse polno, berite dalje.

Znamka Oster jezik se od preostalih razlikuje po tem, da so prav vsi izdelki opremljeni z duhovitimi, sočnimi napisi, ki se prav nič ne 'držijo nazaj'.

Tako lahko zase ali pa za svoje drage kupite milo, na katerem piše 'Kurc gleda - diši po še eni kavi, še enih novih čevljih, še eni čokoladi (in minusu na bančni kartici).

'Yolo' ali pa dišečo svečo z napisom 'Srcobol: ker se razmerja vedno začnejo z »on je drugačen« in končajo z »vsi so isti«'.

Morda pa bi raje penečo kopel 'Ne me jebat', ki »diši po službi, tašči in kupu nepomite posode ob osmih zvečer«?

Vse izdelke lahko naročite prek spleta, si jih je pa mogoče ogledati, jih povonjati in kupiti na Zaloški 269 v Ljubljani.

Ideja, ki je sad dolgoletnega prijateljstva

»Pričakovali sva precej dvignjenih obrvi pa tudi kritik, glede na to, da so nekateri napisi konkretne kletvice, vendar pa sva presenečeni, ker jih lahko do zdaj preštejeva na prste ene roke. Večina ljudi se najde vsaj v kakšnem od napisov in se od srca nasmeje,« pravita Urška Krajnc Vrbič in Marjeta Drešar, ljubljanski podjetnici, ki stojita za znamko Oster jezik.

Nekateri menijo, da so kletvice nekakšna oblika katarze oziroma znak inteligentne rabe jezika. Obe sogovornici v šali potrdita, da nanju zagotovo vplivajo katarzično - in da v vsakdanjem življenju preklinjata kot stara mornarja.

Urška in Marjeta prijateljujeta že dvajset let.

»Spoznali sva se še kot smrklji, veliko sva se presmejali, se poročili pa dobili otroke, spili nešteto kav, skratka, vse, kar prijateljice drži skupaj. Pred nekaj leti sva se, vsaka zase, podali v podjetniške vode in tudi tu sva si bili v veliko pomoč,« pravita.

Marjeta ima danes redno službo, poleg tega pa je ustanoviteljica naravne blagovne znamke Madres, Urška pa vodi spletno in fizično trgovino Ženska in pol.

Ravno blagovna znamka Madres je bila pravzaprav kriva za nastanek Ostrega jezika, saj se je ta razvil iz iskanja novega izdelka za Madres.

»Med možnostmi se je znašla tudi sveča in nato ideja z napisom na sveči, potem sva razmišljali, kaj pa, če bi bil napis zabaven ... vse to je padlo na plodna tla in napisov je bilo naenkrat toliko, da sva pomislili, da bi lahko naredili samostojno znamko,« razložita Urška In Marjeta.

»Na začetku je bil torej Oster jezik bolj kot ne nova igračka, zdaj pa lepo zapolnjuje večino najinega prostega  časa, če ne v skladišču ali v pisarni, pa zagotovo v glavi.«

Urška in Marjeta (foto: osebni arhiv).

Začeli sta torej z dišečimi svečami, potem pa se je nabor produktov pričel širiti kar sam od sebe.

Danes je povpraševanje po vseh izdelkih približno enako, so pa, nam zaupata, najblolj priljubljeni izdelki z napisi 'Kurc gleda', 'Ne me jebat,', '50% namaste, 50% odjebi', zadnje čase pa tudi S. P., na katerem piše »diši po Fursu, neplačani bolniški, prispevkih, ki rastejo hitreje, kot se topi arktični led - ampak šef je pa legenda!«

»To so najine zvezde,« pravita.

Pri ustvarjanju napisov so jima v velik navdih otroci (vsaka ima po dva fanta), saj imajo ravno prav dolg jezik, pa tudi moža, se nasmehneta, nevede poskrbita za kakšno idejo. 

»Pa najine prijateljice, njihove zgodbe, svet okoli naju, midve samo izbereva piko na i, ki jo prinaša življenje in jo spolirava v napis.«

Njuna znamka je pozornost postopoma pridobivala prek socialnih omrežij - prisotni sta na Facebooku, instagramu in TikToku, nekaj prepoznavnosti pa so jima prinesli tudi različni sejmi, kjer sta izdelke predstavili v živo.

»Sejmi so sploh odlični, ker se zgodi osebna izkušnja in dobiva neposredno povratno informacijo. Najboljše je, ko se ljudje na sejmu ustavijo pri naju, najprej pozorno berejo, potem pa se začnejo na glas smejati. Takšni odzivi dajejo energijo za naprej,« povesta.

Oster jezik sicer ravno v teh mesecih dobiva svojo različico v angleškem jeziku, obema pa se bo pridružila tudi kolekcija Namazan jezik, kjer bodo napisi mehkejši.

Vsem, ki imajo tako kot onidve zanimivo podjetniško idejo, pa ne vedo čisto zagotovo, kje začeti, pa sporočata: »Nič čakati, čimprej začeti, sreča je na strani pogumnih!«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice