Temu Štajercu se je ideja za kitaro iz sntntnov porodila ob uživanju hladnega piva, do danes je pa iz projekta nastala delujoča kitara in kanal na Youtubu.

20-letni Žalčan Jernej Ježovnik je po srcu sicer kitarist, šolska pot pa ga je zapeljala na Srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, kjer je obiskoval smer tehnik laboratorijske biomedicine. 

Na fakulteto gre Jernej drugo leto, saj letos obiskuje maturitetni tečaj. To mu omogoča morda še nekoliko več prostega časa za spremljanje športa, igranje kitare ter 'šraufanje' in sestavljanje. 

»Mislim, da me domači in prijatelji že toliko poznajo, da jim moje nore ideje niso nič več čudnega,« o ideji glede kitare med smehom pove Jernej.

S prijateljem sta se že v začetku leta dogovorila, da si želita sestaviti vsak svojo kitaro. Vendar pa Jernej ni želel le čisto navadne, lesene kitare. Sledil je krajši idejni premor - le kaj bi bilo dovolj posebno za njegovo novo kitaro? 

»Razmišljal sem in razmišljal, potem pa, mi je en dan, s hladno pločevinko piva v roki, padla ta ideja v glavo in tako se je začela vsa ta zgodba,« opiše Jernej svoj hevreka trenutek. 

Tako je torej prišlo do ideje. Sledila je, seveda, izvedba. Kitara je iz 5000 sntntnov - napravic, s katerimi odpremo pločevinke. Celoten projekt se mora torej začeti z zbiranjem sntntnov. 

Jernej se že pripravlja na nove podvige. Le kaj se bo naslednjič pojavilo na tem novem Youtube kanalu (foto: osebni arhiv Jerneja Ježovnika).

Če Jernej pije velike pločevinke piva, jih mora spiti 5000, da dobi dovolj sntntnov za kitaro. Hiter izračun pokaže, da je to kar 2500 litrov piva!

Jernej je sicer res velik ljubitelj piva, kot se za pravega Žalčana spodobi, je njegovo najljubše hladni Laško, pa vendar tudi pivoljub, kot je Jernej, le stežka spije 2500 litrov te žlahtne pijače. 

Jasno je, da je bil ta del zbiranja odpiralnikov pločevink zelo dolgotrajen, »a hkrati zelo zabaven«, še doda med smehom. Sntntne je najprej zbiral na raznih zabavah in druženjih, ki jih je pa korona kaj kmalu omejila. Na tak način je zbral le približno 500 sntntnov. 

»Takrat sem spoznal, da bo to predolgo trajalo in sem se odločil, da uberem bližnjico. Iz Pivovarne Union, sem dobil odpadne pokrovčke, in tako smo kar hitro prišli do ciljne številke 5000,« pove Jernej. 

Temu je sledilo odstranjevanje sntntnov iz pokrovčkov, čemur je pa že sledil naslednji korak izdelave kalupa za kitaro. Kalup je izdelal iz pločevine, ki jo je spajkal. Temu je sledil postopek vlivanja epoksi smole in dodajanja sntntnov. 

Posebno težaški korak je bil naslednji, ki je sledil. Sledilo je brušenje in »brušenje, veliko brušenja in še več brušenja,« šaljivo doda Jernej.

Ko je bila kitara gladka, je površino le še spoliral, sestavil elemente in zvezal elektroniko tako, da bo kitara služila svojemu rokerskemu namenu. 

Uradnih sponzorjev še nima, ga pa je opazila Pivovarna Laško, ki mu je poslala zaboj njegovega najljubšega piva (foto: osebni arhiv Jerneja Ježovnika).

Celoten postopek je zahteval veliko novega znanja, dobre veščine in delavnico, seveda. Za to je Jerneju pomagal prijatelj Tomaž, s katerim sta s skupnimi močmi izdelala to edinstveno kitaro v njegovi domači delavnici. 

Ob tem se tudi laiki, ki poznamo predvsem lesene kitare, vprašamo, kako taka kitara sploh zveni. 

»Kitara ima dober zvok. Po pravici povedano sem pričakoval slabšega, saj da les zvoku kitare barvo in ton, ampak sem pozitivno presenečen. V prihodnosti imam plan zamenjati še magnete in vrat, saj so trenutni malo slabše kvalitete, a se mi ne mudi, saj se mi zdi, da se za prvi takšen projekt sliši odlično,« o zvoku pove Jernej. 

Zaenkrat kitara še ne bo ugledala odrskih luči, saj trenutno Jernej ni v bandu. Nekaj let nazaj se lahko pravi rokerji Jerneja z bandom spomnimo iz raznih večjih odrov. Tako je bil Jernej s svojo takratno zasedbo Rock Heroes tudi na odru Celje Open Air celo kot predskupina mojstrom rocka S.A.R.S. in Tabujevcem

Čeprav kitara zaenkrat še ne bo zvezda odra, pa ima Jernej zanjo že načrte. Kakšne ima Jernej načrte za Piksno pa naj še ostane skrivnost. Pivocaster je uradno ime te edinstvene kitare, vendar jo Jernej ljubkovalno kliče kar Piksna. 

Morda bomo namig kmalu dobili tudi na njegovem novem Youtube kanalu, ki nosi ime HoppyBuilds, na katerem bo zagotovo pristal še kak nov projekt. 

»Ta kitara je moj prvi takšen projekt in za moje pojme je izpadel odlično. V njej sta združena glasba in pivo, odlična kombinacija, dodajmo še mene in tako kot pravi Pero Lovšin: Mi trije smo najboljši par!« zaključi Jernej. 

Celoten postopek izdelave te edinstvene kitare si lahko pogledate tudi v tem posnetku. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Totalna bedarija,zguba časa.Glede na njegovo razgledanost in intelekt bi človek pričakoval nek bolj konstruktiven projekt,ne pa tako otročarijo,ki nima nobenega pomena.

Franca (nepreverjen)

Saj ni v celoti nareta iz sntntnov. Tu je bolj okrasitev kitare in nic drugega. Lahko bi se nekdo spomnil dal lego kocke in zalil smolo preko. Je pa zanimiv izgled...

Starejše novice