Bruce Springsteen je ikona ameriškega rock'n'rolla.
E Street Band ga z občasnimi pavzami spremlja od začetka kariere. Tudi na prihajajoči sveži plošči Letter to You so ob njegovi strani.

Biti član njegovega spremljevalnega E Street Banda pomeni držati se nekaj preprostih, a strogih pravil: konzumacija drog je prepovedana, zamujanja ni, na vaje in na oder se pride popolnoma trezen. Parafrizirano: rock'n'roll in seks, brez drog.

Bruce Springsteen je znan, da se v snemalni studio poda z občutno več skladbami, kot jih posname, in na koncu izda. Nekatere so objavljene leta pozneje v čisto drugačni obliki, druge ostanejo v arhivu, ki praviloma odteka v roke orto fenov in se nato razširi v zbirateljskem krogu.

Obstaja več spletnih strani z detajlnimi opisi neizdanega materiala in z malček več truda ga najdete ter si ga lahko tudi pretočite za poslušanje. Zanimivo, da Springsteen tega početja ni nikoli preganjal, vedoč, da ti orto feni vsakič kupijo uradno izdane plošče in redno hodijo na koncerte.

Nekaj naslovnic uradno izdanih koncertov pri založbi Nugs.net.

Fino je biti oboževalec Bruca Springsteena, ne samo zato, ker lahko raziskujete ure in ure studijskih posnetkov, tudi uradno izdanih koncertnih zapisov je ogromno. Na strani Nugs.net si lahko trenutno nabavite 229 (!) koncertnih avdio posnetkov.

Ti so na voljo v različnih formatih, od fizičnega CD-ja, do digitalnega v obliki mp3, ALAC, FLAC, vse do avdiofilskih zapisov, kot so MQA in DSD. Verjetno boste naprej preverili, ali drži trditev o 229 profesionalno posnetih koncertih, nato pa raziskali, kaj je DSD datoteka. No, mi smo.

Vzdevek Boss mu je pripisal E Street Band, ko je v začetku kariere osebno hodil do lastnikov klubov pobirati dogovorjen honorar za nastope. Običajno je ob njem za psihološki učinek stal 196 centimetrov visok saksofonist Clarence Clemons. Brucu je vzdevek sprva šel na živce, z leti pa se ga je privadil.

Ena izmed 600 posnetih fotografij za naslovnico albuma Born to Run. foto: Eric Meola

Za ikonografsko naslovnico tretjega albuma Born to Run (1975) je fotograf Eric Meola naredil 600 različnih posnetkov Springsteena in saksofonista Clarenca Clemonsa. Večina opusa je večkrat na ogled na razstavah posvečenih Bossovi prvi glasbeni klasiki, neobjavljena fotografija je krasila tudi prvo zbirko uspešnic naslovljeno Born to Run - Greatest Hits.

Prvi nastop izven severnoameriške celine se je zgodil v Londonu 18. novembra 1975, sledili so Stockholm, kjer ga je poslušalo 1000 ljudi, Amsterdam in še en londonski nastop, ki je v video avdio formatu uradno izdan leta 2005 ob tridesetletnici Born to Run.

Izven ZDA in Kanade je tako 1980 prvič nastopil v Nemčiji, Franciji, Norveški, Španiji, Japonski (gre za edine koncerte v deželi vzhajajočega sonca) in na Nizozemskem, na megauspešni turneji Born in the USA v letih 1984 in 1985 prvič v Avstraliji in Italiji, štiri leta pozneje na Tunnel of Love na Danskem, 1996 je prvič stopil na odre v Avstriji, Češki, na Poljskem in Škotskem, 2003 v Novi Zelandiji in na Finskem, 2013 so ga prvič slišali v Čilu in Braziliji (v Argentini je premierno nastopil 1988 na dobrodelnem koncertu), 2014 je prvič koncertiral v Južni Afriki.

Glede na sramežljivi tempo osvajanja tujih tržišč naj dodamo, da ima najzvestejšo publiko ravno v Evropi in ne v ZDA: v Italiji so ga zaradi njegovih italijanskih korenin vzeli za svojega in tam serijsko polni stadione, na Švedskem je 2012 in 2016 presegel rekord na dveh razprodanih večerih na stadionu Ullevi v Gothenburgu - skupaj se je tam zbralo več kot 140.000 ljudi.

V Hram slavnih rock'n'rolla so ga sprejeli 1999 in slavnostni govor je imel Bono iz U2. Springsteen jim je vrnil uslugo 2005, ko so tja sprejeli tudi irsko skupino.

S Corvetto, ki si jo je kupil za prvi večji prihodek od prodaje plošč.

Po uspehu albuma Born to Run si je za prvi večji ček kupil prvi avto - športno Corvetto. Vozilo je danes na ogled v muzeju Hrama slavnih rock ‘n’ rolla. Znamenita fotografija z jeklenim konjičkom je uporabljena tudi za naslovnico čislane knjižne avtobiografije iz leta 2016, ki je na voljo tudi v slovenščini.

Še nekdanji predsednik ZDA in velik fen Barack Obama mu pravi Boss (Šef). Ko mu je 2016 pripenjal medaljo svobode (Medal of freedom, eno najprestižejških odlikovanj, ki jih podeljuje ameriški predsednik) je pripomnil: »Jaz sem predsednik, a on je Šef (Boss).« Bruce in Obama sta prijatelja, ki se še danes zasebno redno družita.

Uspešnica Beatlov Twist and Shout je bila prva skladba, ki se jo je naučil igrati na kitari. Ravno Beatli in zlasti Elvis so bili njegovi najstniški junaki, ki so ga očarali z glasbo - dolgoletna želja, da bi spoznal in nagovoril Presleya, da posname njegovo skladbo Fire se ni uresničila, Twist and Shout pa še danes precej redno izvaja na koncertih. Običajno kot zaključno ali eno zadnjih skladb na nastopih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice