Slika je simbolična.
Zgodbe, ki pričajo o nastanku in zgodovini valentinovega, se med seboj razlikujejo. Kljub temu je v vseh zgodbah, ki krožijo okrog 14. februarja, vključena ljubezen, plodnost ali praznovanje.

Od kod izvira valentinovo? Po eni legendi je bil sveti Valentin duhovnik, ki je na skrivaj poročal mlade pare.

Takratni vladar, Klavdij II., je prepovedal vse poroke, zaroke pa razveljavil. Domnevno so možje raje bili v toplem objemu žena, kot služili vojski. Svetega Valentina so razkrinkali in ga 14. februarja usmrtili.

Druga zgodba pravi, da je sveti Valentin med služenjem kazni v ječi ozdravil ječarjevo hči. Ta je bila namreč slepa. Kmalu sta se zaljubila in si pošiljala pisma. V zadnjem pismu pred usmrtitvijo 14. februarja, se je Valentin podpisal kot 'Tvoj Valentin'. To navado smo ohranili vse do danes.

Obstajajo tudi zgodbe, ki pravijo, da so v tistem času praznovali praznik plodnosti. Žrtvovali so domače živali in z njihovo kožo bičali ženske, ki bi naj posledično bile plodnejše.

Zgodbe, ki se vrtijo okrog 14. februarja, so bolj ali manj tragične, v vseh pa je prisotna ljubezen. Trgovci so to izkoristili sebi v prid in smrt svetega Valentina spremenili v najbolj romantičen praznik leta.

Poznamo ljubezen samo 14. februarja?

Zdaj smo ljudje obsedeni z obdarovanjem najbližjih in iskanjem najbolj 'srčkastega' darila v mestu. Ob tem se sprašujemo, zakaj ljubezen izpostavljamo samo en dan v letu? 

Ljudje potrebujemo marketinško potezo, ki nas opomni na praznovanje ljubezni, medtem ko bi se ljubezen morala praznovati in negovati prav vsak dan. Naj bo letošnje valentinovo začetek vsakodnevnega izkazovanja ljubezni.

Kulinarično razvajanje

Če želite nedeljo preživeti kulinarično, pa smo izbrskali tudi nekaj restavracij v Mariboru, ki kljub pandemiji pripravljajo ponudbo za valentinovo.

Nana razvaja z valentinovim boxom za gurmane. Izbirate lahko med dvema različnima menijema. Posebno poslastico za valentinovo pripravlja tudi novi lokal v Mariboru – Bro’Sis.

Italijanska restavracija Parma ponuja valentinov meni 'Pozdrav iz kuhinje'. Posebno ponudbo pripravlja tudi Takos, meni lahko naročite kar preko aplikacije ehrana.si. Posebno ponudbo pripravljajo tudi vinarji Valdhuber.

Letos je število valentinovih ponudb občutno manjše kot minula leta. Morda je to pravi trenutek, da pokažete svoje kuharske sposobnosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice