Na Europarkovi ekološki tržnici je obiskovalcem na voljo tudi pester izbor naravne kozmetike (foto: Bojan Mihalič).
V teh dolgih zimskih mesecih si lahko sestavimo zdrav jedilnik in preizkušamo najrazličnejše recepte. Po sestavine in ideje za zdrav tedenski jedilnik se lahko odpravimo na Europarkovo ekološko tržnico, vsako sredo med 14. in 19. uro.

V teh dolgih zimskih mesecih se lahko lotimo vseh tistih aktivnosti, za katere nam običajno zmanjkuje časa. 

Preizkusimo se lahko v različnih ročnih spretnostih, preberemo knjigo, ki že dolgo leži na polici, potegnemo na plano najrazličnejše namizne igre in preizkušamo nove recepte. Morda posejemo kakšna nova semena v lončke ali pripravimo kalčke? 

Možnosti za ustvarjanje in prijetno vzdušje v domačem okolju je nešteto!

Bogastvo zdravja na Europarkovi ekološki tržnici

Zagotovo je tudi priprava hrane lahko zelo ustvarjalna aktivnost. Sestavimo si zdrav jedilnik in preizkušajmo najrazličnejše recepte, ki nam lahko pomagajo pri krepitvi našega imunskega sistema. 

Na stojnicah lokalnih ponudnikov v Europarku najdemo bogat nabor najrazličnejših ekološko pridelanih izdelkov (foto: Bojan Mihalič).

Po sestavine in ideje za zdrav tedenski jedilnik se lahko odpravimo na Europarkovo ekološko tržnico, ki poteka vsako sredo med 14. in 19. uro. Vsak teden ob istem času se tam zberejo lokalni ponudniki, ki na svojih stojnicah ponujajo bogat nabor najrazličnejših ekološko pridelanih izdelkov. 

V pestri ponudbi najdemo vse od raznovrstnih naravnih proizvodov, kakovostnih olj, sezonskega sadja, sveže in vložene zelenjave do mesnih in pekovskih izdelkov. Poleg širokega izbora prehrambnih izdelkov je obiskovalcem na voljo tudi raznolika naravna kozmetika. 

Prijazni ponudniki vedno z veseljem priskočijo na pomoč tudi z nasveti in idejami za zdrav jedilnik.

Uživajmo sezonsko hrano

Tudi Metka Ternjak Gomboc, obraz Europarkove ekološke tržnice in strokovnjakinja na področju zdravega načina življenja, poudarja, da je prehrana ključnega pomena pri ohranjanju odpornosti in dobrem počutju.

»Največ, kar lahko storimo zase, je to, da uživamo hrano, ki ni obdelana s pesticidi in mineralnimi gnojili. Obenem se poskušajmo izogibati gensko spremenjenim organizmom in mesu živali, ki so vzrejene s pomočjo antibiotikov, hormonov in drugih neprimernih dodatkov v krmilih. Izbirajmo lokalno in sezonsko. V tem času posezimo po trenutno aktualnem zelju, repi, korenju, pesi, radiču, motovilcu … Pripravimo lahko tudi shranke za prihajajoče mesece. Sama sicer za pripravo hrane običajno ne potrebujem veliko časa. Obroki so preprosti in hitro pripravljeni. Dodajam veliko zelenjave, tudi divje rastoče, sadja, zelišč, polnovrednih žit, semen, oreščkov, kakovostnih olj iin podobno,« svetuje.

Po sestavine za zdrav jedilnik se lahko ponovno odpravite na Europarkovo ekološko tržnico (foto: Bojan Mihalič).

Recept »za prste obliznit«

Predlogov za zdrave obroke v zimskih mesecih ima Metka Ternjak Gomboc nešteto. Od polnozrnatih testenin z zelišči ali pestom, ajdove in prosene kaše z različno zelenjavo ali s sadjem, jajčne omlete z različnimi zelišči ali zelenjavo, kislega zelja in repe v solati, zelenjavne in kokošje juhe, do solat iz različnih zelenjadnic in še bi lahko naštevali.

Eden izmed njenih najbolj priljubljenih receptov pa so prav posebni polpeti. Vas mika poskusiti malo drugačne polpete, ki jih lahko postrežete ob paradižnikovi omaki, pohrustate ob skledi solate, ali pa vzamete kar s seboj v službo za malico? Preizkusite ta recept tudi doma, morda bodo polpeti z zeljem ali ohrovtom postali vaš najljubši prigrizek!

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice