Marko Soršak Soki, bobnar zasedbe Elvis Jackson, se je lotil novega projekta. Skupaj z glasbenimi kolegi mlade, preko spletne delavnice, uči bobnanja.

Marko Soršak Soki je prejemnik predsedniškega priznanja jabolko navdiha in nagrade žaromet za družbeno odgovoren projekt, ki ga je 2016 prejel za delo na 20 za 20, pri katerem je doniral glasbila osnovnim šolam. Kljub težkemu korona letu se je odločil, da bo mlade še naprej navduševal in spodbujal pri glasbenem udejstvovanju.

Te dni je zaživela njegova spletna delavnica učenja bobnanja, na kateri se mu bodo v prihodnjih tednih pridružili glasbeni kolegi iz Slovenije in tujine, med drugim tudi Senda Šuta (Dubioza Kolektiv), Mladen Subošić – Suba (Hadno pivo), Aleš Uranjek (CoverLover), Robert Humar (Viperstone), Franko Bajc (Onelike), Boban Stojkov (Pigs Parlament) in drugi.

Glasbeniki bodo preko spletnih delavnic sodelujoče učili različnih tehnik in trikov, ki se jih poslužujejo. S projektom želijo navdušiti čim več bodočih glasbenikov.

Video vsebine bodo na na ogled brezplačno na Facebook strani Sokijeva bobnarska šola – Soki's drumschool. Prvi video z Juretom Dolesom iz zasedbe San Di Ego je že objavljen in si ga lahko ogledate tukaj.

Soki si je lani zaradi izgorelosti vzel nekajmesečno pavzo. K projektu 20 za 20 se je vrnil lanskega decembra, ko je za božič z glasbili obdaril že 121 slovensko osnovno šolo.

Takrat si je vzel še nekaj dopusta in se nameraval k projektu vrniti marca, ko se je dogovoril za darovanje štirim osnovnim šolam. Te načrte mu je prekrižal izbruh koronavirusa.

Leto 2020 je tako kot večina glasbenikov preživel bolj ali manj v mirovanju. S skupino Elvis Jackson je poleti nastopil na štirih koncertih, ustvarjanje novega materiala pa zaradi aktualne situacije ni obrodilo sadov.

»Poskušali smo ustvarjati preko spleta, a smo hitro ugotovili, da to ne gre, če nismo v istem prostoru za vaje. V tem čudnem letu je bilo težko najti navdih,« pravi.

Planet Paranoia

V tem letu se je Soki sicer prvič preizkusil kot glasbeni producent. Sodeloval je pri snemanju drugega albuma ljubljanske zasedbe Viperstone pod nazivom Planet Paranoia, ki bo izšel v angleškem jeziku.

»Producentska izkušnja in rezultat sta me naravnost navdušila. Zdaj čakamo na uradni izid albuma, ki smo ga načrtovali za november, nato prestavili na 28. januar, a je zelo verjetno, da ga bomo še enkrat prestavili na poznejši termin. Ob izidu fantje namreč pripravljajo promocijski koncert v Cvetličarni,« pove Soki. 

Kako zvenijo Viperstone na prvi plošči v slovenskem jeziku, lahko prisluhnete spodaj. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice