John Lennon podpisuje ploščo Marku Chapmanu pred svojim stanovanjem v New Yorku. Pet ur pozneje ga je ta ustrelil. Foto: Paul Goresh
Prodali album Double Fantasy, ki ga je bivši Beatle odpisal pet ur pred smrtjo.

Vinilka, ki jo je John Lennon podpisal oboževalcu Marku Chapmanu na tisti dan, ko ga je ta umoril, je pred dvema tednoma šla v avkcijsko prodajo pri hiše Goldin Auctions.

Z začetne izklicne cene 400.000 dolarjev je na koncu dosegla ceno 922.500 dolarjev (približno 745.000 evrov). Kupec je želel ostati anonimen.

Na albumu je podpis »John Lennon 1980«, na zadnji strani je uradni zaznamek policije, ki je ploščo zasegla kot dokazno gradivo ob Chapmanovi aretaciji.

Fotografija zadnjega albuma z Lennonovim podpisom. Tragični artefakt tragične zgodbe rock'n'rolla. foto: Goldin Actions

Gre za artefakt ene najbolj tragičnih zgodb rock'n'rolla

Bivši Beatle je takrat svežo ploščo Chapmanu podpisal 8. decembra 1980 pred svojim stanovanjem v New Yorku. Nato se je z Yoko podal v studio in pet ur pozneje vrnil domov, kjer ga je Chapman pričakal in štirikrat ustrelil z neposredne bližine.

Glasbenik se je zgrudil pred vrati in zdravniki, ki so z rešilcem prihiteli na pomoč čez nekaj minut, mu niso mogli pomagati. Morilec je mirno počakal na aretacijo in bral roman Lovilec v rži (Catcher in the Rhye) JD Salingerja.

Podpis "John Lennon 1980". foto: Goldin Auctions

Morilcu že trinajstkrat zavrnili prošnjo za izpustitev

Smrt je onemela svetovno javnost, Chapmana pa so obsodili na kazen od dvajset let do doživljenjski zapor. Njegov odvetnik je poskušal doseči, da ga premestijo v bolnišnico za mentalne bolnike, saj je trdil, da njegov klient boleha za shizofrenijo.

Leta 2000 je postal upravičen do prošnje za predčasno izpustitev iz zapora, a ga je sodišče zavrnilo, tako kot mu je zavrnilo vse prošnje, ki jih je vlagal od takrat naprej. Zadnjo, trinajsto, je oddal letošnjega avgusta. Odgovor je tudi tokrat bil negativen.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice