Slika je simbolična.
Lansko jesen se je začel največji slovenski kvačkarski izziv: zašiti 212 grbov vseh slovenskih občin in s tem postaviti nov Guinnessov rekord. Grbi občin so bolj ali manj izdelani, a megalomanski projekt s tem še ni končan.

Slovenjgradčanka Jadranka Smiljić in Anita Kac iz Šentjanža pri Dravogradu sta se februarja 2020 podali v lov za Guinnessovim rekordom v neprestanem kvačkanju. Tega sta dosegli, saj sta kvačkali kar 28 ur in pet minut. 

Jadranka Smiljić je takrat začela načrtovati še veliko večji in organizacijsko zahtevnejši projekt, ki ga je poimenovala kar Slovenija kvačka.

Kako se je ji je porodila ta ideja?

V že omenjenem maratonu neprestanega kvačkanja je kvačkala grb Slovenj Gradca. Tako je dobila idejo, da bi svojo ljubezen do kvačkanja delila še z drugimi ljubitelji tega ročnega dela.

Ustvarila je megalomanski projekt Slovenija kvačka, v katerem je bil cilj skvačkati 212 grbov za vse občine Slovenije. 

V dveh mesecih skvačkali 212 grbov slovenskih občin

Projekt Slovenija kvačka je združil 211 kvačkaric in enega kvačkarja, ki so v jeseni začeli skupaj ustvarjati grbe slovenskih občin.

Cilj je bil, da s kvačkanjem uradno zaključijo 26. decembra. 

Kot je za Mariborinfo povedala Smiljić, jim zaradi covida in dodatnega dela, ki so ga nekatere kvačkarice imele, ni uspelo do zadanega roka končati čisto vseh grbov.

Zadnjih nekaj grbov je tako še v izdelani in bodo v teh dnevih končani. Kljub temu izdelani grbi niso dovolj za vpis v knjigo rekordov. Vsaka kvačkarica bo morala poleg grba dodati še pet kvačkanih izdelkov. 

Za Guinness rekord bodo poleg 212 grbov slovenskih občin naredili več kot 1000 izdelkov. Grbi so tako le del novega rekorda. 

Projekt s tem še ni končan

»Projekt Slovenija kvačka se nadaljuje še celo leto 2022,« pravi pobudnica projekta. Trenutno je v teku zbiranje vseh grbov na enem mestu, in sicer v knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu.

Vse dodatne izdelke dodajajo na spletno stran, kjer nastaja največja svetovna kolekcija kvačkanih izdelkov v c2c tehniki (kvačkanje od vogala do vogala). 

»Nato se še bodo poslikali grbi, ker imamo še željo narediti virtualni muzej,« razlaga Smiljić. V knjižnici Ksaverja Meška bodo 21. januarja snemali za dokazovanje Guinnessovega rekorda. 

»Nato pa bomo čakali in upali na pozitiven odgovor Guinness World Records ekipe, da potrdijo nov slovenski Guinnessov rekord,« dodaja. 

Bodo grbi krasili občinske stavbe? 

Smiljić pojasnjuje, da bodo uredili razstave grbov po regijah. Skvačkane grbe vseh 41 podravskih občin bo spomladi mogoče videti na razstavi v Lenartu. 

8. februarja bodo grbe predali občinam. »Upamo, da bodo vse občine odkupile svoje grbe,« je povedala.  

»Ko stopimo skupaj, lahko ustvarimo vse«

Pobudnica projekta ocenjuje, da je ta uspel. »Zbralo se je 211 in en moški, če ne štejemo še mojega brata, ki mi je bil in mi še vedno je v veliko pomoč pri organizaciji in tehnični izvedbi projekta,« pravi. 

Med kvačkanjem grbov se je rodilo veliko prijateljstev. Smiljić izpostavlja, da so kvačkali tudi trije pari, ki so jih sestavljale mame in njihove hčere. 

»Največji ponos poleg izdelave grbov je, da smo dokazale, da ko ženske in seveda naš Ivan stopimo skupaj, lahko ustvarimo vse,« pravi in dodaja: »Predvsem, ker so me želeli nekateri prepričati, da bo ta projekt nemogoče izvesti, saj velja med kvačkaricami, da smo invidualistke. Kar je tudi razumljivo, saj smo vse po vrsti umetnice in saj veste, kakšni smo umetniki – samosvoji, perfekcionisti.«

»Vendar, ko pride prava ideja oziroma pravi izziv, smo dokazali, da smo sposobni stopiti skupaj in izvesti največji vseslovenski megalomanski kvačkarski izziv,« je jasna. 

Projekt, ki jim bo za vedno ostal v spominu

»Od mene prekipeva ponos in hvaležnost in spet se mi utirajo solze, saj projekt že traja skoraj leto dni,« razlaga Smiljić.

Kot pravi, so se tekom projekta veliko naučili in doživeli: »Nam bo ta projekt ostal do konca naših dni v spominu.« 

»Projekt bo aktiven še celo leto 2022 in če Zavod Ustvarjalno srce zbere dovolj sredstev bomo ustvarjale in naredile še kakšen rekord,« je še povedala Smiljić, ki dodaja, da je meja le nebo. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
amarena

Slovenke kvačkajo grbe, na naslovno sliko ste pa dali pletiljo. Je razlika, veste!

Surfeiter (nepreverjen)

Kvačkanje? Kaj pri bogu milem moraš storit, da te tako kaznuje? Da je ena gubidanka Smiljić vmešana, mi je še jasno ... ali ostali? Kvačkanje? Jaaaaoooooo ...

Starejše novice