Ste tudi vi opazili, da vam digitalna ura na radijski budilki časovno zaostaja, kljub temu, da ste jo kupili pred dobrim mesecem?

Kar nekaj ljudi se je po družbenih omrežjih v zadnjem času spraševalo, zakaj prihaja do večminutnih zamud na pečicah, elektronskih budilkah, mikrovalovkah in podobnih napravah, ki za merjenje časa izkoriščajo frekvenco omrežne napetosti. 

Na slo-tech.com so razložili, da pride do časovne zamude »zaradi kombinacije visoke porabe energije in nizke proizvodnje«, ki evropsko električno omrežje tako obremeni, da pade frekvenca. 

Tako številne radijske budilke in ure v električnih napravah merijo čas z uporabo frekvence elektroenergetskega omrežja. V Evropi je frekvenca 50 hercev, kar pomeni 50 nihajev na sekundo. Po teh 50 nihajih ura zazna eno sekundo.

5-minutna zamuda

A ko pride do porabe električne energije, ki je nižja od proizvodnje, je omrežna frekvenca nekoliko višja od 50 hercev. V omrežje vključeni generatorji se ob nižji porabi vrtijo nekoliko hitreje, ravno nasprotno pa se dogaja, če je poraba večja od proizvodnje. In zaradi tega tiste ure, ki štejejo nihaje, ne sledijo točnemu času. Tako so na portalu Swissgrid.ch pred nekaj dnevi poročali, da se je takšne zamude nabralo že za pet minut.

Uradnega pojasnila še ni, vendar pa so nekateri vzroke pripisali večji porabi električne energije, ki je posledica mrzlega vremena, zaradi česar frekvenca občasno ni natančnih 50 hercev. Sicer se operaterji trudijo frekvenco izravnati, vendar pa se časovne zamude nabirajo. 

Slo-tech.com

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice