V Sloveniji smo po vladnem načrtu ukrepov že dosegli dve merili od treh potrebnih za razglasitev epidemije. Kaj bo prinesel današnji dan?

V petek je bilo v Sloveniji potrjenih znova rekordnih 898 novih okužb, trenutno je v 14-dnevnem obdobju 290 okuženih na 100.000 prebivalcev, 250 hospitaliziranih, na intenzivni negi pa se zdravi 43 bolnikov s covidom.

Merilo za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov je po načrtu, ki si ga je zastavila vlada, 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi, kar pomeni, da je za izpolnitev še zadnjega pogoja za epidemijo, potrebnih le sedem dodatnih bolnikov na intenzivni negi.

Danes bo krizni del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje pregledal učinke dosedanjih ukrepov in opravil razmislek o potrebnosti morebitnih novih. Novih ukrepov sicer danes ne gre pričakovati, saj gre za posvetovalni organ, ki le pripravlja delovno gradivo, se jih pa lahko pričakuje v naslednjem tednu.

Foto: Bobo

Kacin tako ...

Če bi se izkazalo, da je Slovenija dosegla številke, ki si jih je določila kot pogoj za razglasitev epidemije, to po besedah Kacina še ne bo avtomatično pomenilo, da bo razglašena epidemija, pač pa bi šlo »le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi«. Ob tem je opozoril, da učinki ukrepov dajejo rezultate nekje po osmih dneh, poroča STA.

»Na splošno pa ni smiselno kar koli napovedovati ali dodatno podžigati strah. Treba je dobro premisliti, ker smo sprejeli dokaj močne ukrepe,« je dodal. Je pa po poročanju STA zadovoljen, da so ljudje ukrepe vzeli pozitivno in se jih vse bolj držijo: »Praktično ne srečaš več človeka, ki ne bi imel maske, pa če hodi ali se vozi na kolesu. To kaže, da ljudje razumejo, da je treba naraščanje okužb zaustaviti in zmanjšati, ker zdravstvo enostavno ne zmore.«

Janša drugače ...

Slovenski premier Janez Janša je ob robu vrha Evropske unije minuli petek dejal, da lahko glede številk pričakujemo še kakšen nov rekord, saj da blagi ukrepi niso prijeli. Janša je povedal, da glede tega v Evropi nismo izjema, po njegovih besedah je bil 'ležeren pristop' usmerjen v dobre spomladanske rezultate prisoten tudi drugod. 

Slovenija ima po njegovih besedah pripravljene ukrepe za vse scenarije. A vsak nadaljnji ukrep, ki pomeni dodatno omejevanje storitev in javnega življenja, se na koncu izrazi v finančnih in socialnih posledicah, zato je v našem skupnem interesu, da zdaj, ko stopajo v veljavo kombinirani ukrepi, ki so še vedno razmeroma blagi, vsak naredi vse, da se te ukrepe upošteva, je pozval.

»Nekateri so nadležni, kot nošenje maske, a je to še najceneje in tudi učinkovito,« je poudaril.

»Situacijo vsak dan spremljamo, se bo spreminjala tudi kar se tiče rdečih in ostalih regij. Razglasitev epidemije ni odvisna od našega razmišljanja, ampak od številk. Teh parametrov ni določila vlada, ampak jih je določila zdravstvena stroka glede na kapacitete, ki jih imamo v bolnišnicah, glede na število zdravnikov, medicinskih sester, epidemiologov in drugih strokovnjakov. Če bomo prišli do teh parametrov, bo epidemija razglašena avtomatsko, tukaj ni dilem,« je pojasnil premier in dodal, da bo cepivo, ko bo na voljo, brezplačno .

Lažne novice o koronavirusu tudi preko osredjih medijev

V Bruslju je bilo sicer veliko govora tudi o boju proti lažnim novicam, ki se po besedah Janše v smislu zanikanja nevarnosti, zanikanja virusa pravzaprav, v Evropi širijo predvsem preko družabnih omrežij, v Sloveniji pa velikokrat tudi preko osrednjih medijev.

»To povzroča veliko škodo pri skupnem boju v evropskem in tudi nacionalnem okviru proti širjenju koronavirusa ter sili Evropo in posamezne države k sprejemanju ostrejših ukrepov, kot bi bili dejansko potrebni, če teh lažnih novic in množičnega širjenja povsem neznanstvenih in nelogičnih zanikanj v javnosti ne bi bilo,« je še dejal premier. 
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice